Ανισότητες στη προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ-Ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6-5-2020
Ανισότητες στη προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ-Ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 49 συνάδελφοί του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν ερώτηση σχετικά με τις ανισότητες στον τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων και θέσεων της αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να μεριμνά, ώστε τα τηλεοπτικά δίκτυα, βάσει των όρων αδειοδότησής τους και του θεσμικού πλαισίου λειτουργία τους, πέρα από την προβολή του κυβερνητικού έργου, να καλύπτουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές και τις δραστηριότητες και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Η κάλυψη αυτή δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά με βάση όσα προβλέπει ο νομοθέτης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του Νότιου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα, επικαλούνται πρόσφατη έρευνα της Bridging Europe, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα, οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται 47 φορές ανά 100 θέματα, στη Φινλανδία 44 φορές, στη Σουηδία 41 και στην Ολλανδία 37 φορές ανά 100 θέματα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και –καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου, αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν πως τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ της Ελλάδας αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της
Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!
Επειδή οι πολίτες πρέπει να έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη, αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση από τα ΜΜΕ, την οποία οφείλει να διασφαλίσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να ασκήσει την εποπτεία του προκειμένου να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα.
Θέμα: «Ανισότητες στο τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων και θέσεων της αντιπολίτευσης»
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να μεριμνά, ώστε τα τηλεοπτικά δίκτυα, βάσει των όρων αδειοδότησής τους και του θεσμικού πλαισίου λειτουργία τους, πέρα από την προβολή του κυβερνητικού έργου, να καλύπτουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές που προβάλλουν τις δραστηριότητες και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με κείμενες διατάξεις, λοιπόν, η προβολή της δραστηριότητας των κομμάτων που είναι παρόντα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά πρέπει να ακολουθεί τα όσα έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Από την άποψη αυτή, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πρόσφατη έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Bridging Europe, η οποία παρουσιάζει πόσες φορές καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά 100 θέματα σχετικά με την επικαιρότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 10 Απριλίου.
Σε αυτήν την έρευνα τα ευρήματα για την χώρα μας ήταν αποκαλυπτικά. Από τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Δανία με 47 φορές ανά 100 θέματα που καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης, η Φινλανδία με 44 φορές, η Σουηδία με 41 και η Ολλανδία με 37 φορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και –καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης.
Εκτός από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας έρχεται άλλο ένα στοιχείο για το πλαίσιο που ασκείται η δημοσιογραφία στην χώρα μας από τους ‘Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα’ αυτήν την φορά. Η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!
Επειδή, στο Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ο έλεγχος που οφείλει να κάνει το κράτος για να διασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Επειδή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να έχουν αποκλειστικό σκοπό, την προβολή της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά, ισότιμα και τις απόψεις όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης
Επειδή, σκοπός της ενημέρωσης είναι ο πλουραλισμός και η ελευθερία στην πρόσβασή της
Επειδή, οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη ενημέρωση
Επειδή, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη
Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:
Θα προχωρήσει σε έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπαλάφας Ιωάννης
Κάτσης Μάριος
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασαρλίδου Φρόσω
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μερόπη Τζούφη
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκουφά Μπέτυ
Σπίρτζης Χρήστος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτος Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος