ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                7-10-2020

Ερώτηση 55 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Πιο αναγκαία από ποτέ η ανακούφιση συμπολιτών μας που οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία κι αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων που επιτρέψουν σε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σ. Βαρδάκη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έδωσε σε όσους χρωστούσαν στα ασφαλιστικά ταμεία, την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να υπαχθούν σε καθεστώς  ευνοικών ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, με τον . 4321/2015, δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής στις 110 δόσεις, ενώ αυξήθηκε το ποσό που μπορούσε να συμψηφιστεί με συντάξεις, σε 50.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ για όσους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που είχε προκύψει με την συσσώρευση οφειλών. Εν συνεχεία, με το ν. 4469/2017, δόθηκε η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης έως 120 δόσεις για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει οφειλές τόσο προς πιστωτές, όσο και προς το Δημόσιο. 

«Άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν χρεωμένοι στο Δημόσιο, χωρίς να μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, να έχουν υγειονομική κάλυψη, ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τα παιδιά τους, να μην μπορούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια», τονίζουν οι βουλευτές.

Επειδή οι παραπάνω σωτήριες για τη διευκόλυνση των οφειλετών δυνατότητες που έδιναν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ, με αποτέλεσμα , ενώ υπάρχουν ακόμα οφειλέτες, οι οποίοι παρόλο που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εντούτοις αδυνατούν να λάβουν την σύνταξή τους, καθώς οφείλουν μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, αν η οφειλή προς τον ΟΑΕΕ ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης στον ΟΓΑ, αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 4.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 4. 000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, ενώ στο ΕΤΑΑ το όριο είναι 15.000 ευρώ.

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να λάβουν πρωτοβουλίες για νέες ρυθμίσεις οφειλών με ευνοϊκές δόσεις και αν θα ακυρώσουν το ανώτατο όριο οφειλής, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Πιο αναγκαία από ποτέ η ανακούφιση συμπολιτών μας, που οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν»

            Μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας, που είχαν οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις. Ουσιαστικές παρεμβάσεις, που έδωσαν ανάσα σε ανθρώπους, που σήκωσαν το βάρος στις πλάτες τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατέληξαν με οφειλές και αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους. 

Συγκεκριμένα, με το ν. 4321/2015, προβλέφθηκε η υπαγωγή οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στην οποία, είχε τεθεί αρχικά η 26η Μαΐου 2015. Η προθεσμία αυτή, εν συνεχεία παρατάθηκε με την ΠΟΛ.1110/26.5.2015 έως την 26η Ιουνίου 2015. Η μεγάλη ανάγκη ρύθμισης ακόμα περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή είχε αποδώσει σημαντικά έσοδα, τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και σε εφορίες και δήμους, είχε οδηγήσει σε παράταση της ρύθμισης έως και τις 15.7 2015 σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου 4331/2015. 

Ακόμα μια ανακούφιση δόθηκε με την αύξηση των ποσών που μπορούσαν να συμψηφιστούν με συντάξεις, σε 50.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ για όσους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που είχε προκύψει με την συσσώρευση οφειλών. 

Εν συνεχεία, με το ν. 4469/2017, δόθηκε η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης έως 120 δόσεις για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει οφειλές τόσο προς πιστωτές, όσο και προς το Δημόσιο. 

Ακολούθησε τον Μάιο του 2019, ο νόμος 4611/2019, που αποτέλεσε μια πραγματική ανάσα για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι μπόρεσαν να διευθετήσουν επιτέλους τις οφειλές του παρελθόντος. Οφειλές που δημιουργήθηκαν από την αντικειμενική αδυναμία αυτών των ανθρώπων να καταβάλλουν στα ταμεία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην διοίκηση. 

Όλες οι παραπάνω δυνατότητες που παρείχε η απελθούσα Κυβέρνηση για ρύθμιση των οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αποδείχτηκαν σωτήριες για τη διευκόλυνση οφειλετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν χρεωμένοι στο Δημόσιο, χωρίς να μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, να έχουν υγειονομική κάλυψη, ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τα παιδιά τους, να μην μπορούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. 

Αξίζει να σημειώσουμε το πρόβλημα που δημιουργούνταν με τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης τους και τα όρια οφειλής που ισχύουν σε κάθε ταμείο. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 3863/2010, όπως αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 3996/2011 και του άρθρου 32 του Ν.4075/2012, όπως αυτές ισχύουν σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ υπ’ αριθμόν 4/11-02-2016 (ΦΕΚ 129/17.10.2015) οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να λάβουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, εφόσον οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Συνεπώς, αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. 

Ομοίως, με τον νόμο 4144/2013, άρθρο 68, για τους ασφαλισμένους οφειλέτες του ΟΓΑ ορίστηκε ότι μπορούν να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη μόνον εφόσον το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ. Συνεπώς, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 4.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 4. 000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 15. 000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. 

Ειδικά για ασφαλισμένους ΟΓΑ, που συμπληρώνουν το 67ο έτος μέχρι 31.12.2019, το όριο οφειλών για απονομή σύνταξης, με τον. 4611/2019, διαμορφώθηκε, στο πλαίσιο ισχύος της ρύθμισης, στο ποσό των 6000 ευρώ. 

Επειδή, οι ανωτέρω ρυθμίσεις ευνοϊκών δόσεων, δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ, 

Επειδή, υπάρχουν ακόμα οφειλέτες, οι οποίοι παρόλο που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εντούτοις αδυνατούν να λάβουν την σύνταξή τους, καθώς οφείλουν μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επειδή, η οποιαδήποτε καταβολή εφάπαξ ποσού αποτελεί σοβαρή και αντικειμενική δυσκολία για ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δεν έχουν άλλους εισοδηματικούς πόρους.

Επειδή, λόγω υγειονομικής κρίσης, το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο καθώς η πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση, αδυνατώντας όχι μόνο να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά ακόμα και να επιβιώσουν.

Επειδή το Κράτος οφείλει να μεριμνά για ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, πόσο μάλλον να στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επειδή οποιαδήποτε νέα ρύθμιση, θα σήμαινε ακόμα περισσότερα έσοδα για το κράτος και σαφέστατα ανακούφιση των συμπολιτών μας, οι οποίοι θα είχαν μια επιπλέον ευκαιρία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Επειδή μετά την υπ’ αριθ. 6345/8.5.20 κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία παραμένει ακόμα αναπάντητη από τον Υπουργό Εργασίας, επαναφέραμε το θέμα στην βουλή με επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε στις 10 Ιουλίου, αλλά και πάλι αντί να προσεγγίσετε το ζήτημα με σοβαρότητα και  ευαισθησία, αρκεστήκατε κύριε Υπουργέ  στο να συγχαρείτε τον εαυτό σας και την Κυβέρνησή σας για το δήθεν ανταποδοτικό, ευνοϊκό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργήσατε, ισχυριζόμενος ότι οποιαδήποτε καινούρια ρύθμιση θα διατάρασσε την δημοσιονομική ισορροπία.

Επειδή για ακόμα μια φορά, απαντάτε σε θέματα μείζονος σημασίας, με υπεκφυγές και αντιπολιτευτικού τύπου ομιλίες. 

Επειδή οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από λόγια αλλά από πράξεις και κυβερνήσεις που δίνουν λύσεις άμεσα σε προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. 

Επειδή η αδιαφορία και οι άστοχες απαντήσεις που δίνετε μονίμως σε οτιδήποτε αφορά την μέριμνα της κοινωνίας, οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και τις οικογένειες αυτών σε απόγνωση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να λάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση, ευνοϊκών δόσεων, για οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης; 
  2. Σκοπεύουν να τροποποιήσουν τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, ακυρώνοντας το ανώτατο όριο οφειλής, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη 

Γιαννούλης Χρήστος 

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 

Ηγουμενίδης Νικόλαος 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης 

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη(Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων 

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος 

Παπανάτσιου Αικατερίνη 

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος 

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος 

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος