ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                      22-8-2021

Ερώτηση 32 βουλευτών για τις  αναίτιες, καταχρηστικές και προσβλητικές απελάσεις  Ελλήνων από τις τουρκικές αρχές

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις συνεχείς το τελευταίο διάστημα απελάσεις Ελλήνων πολιτών, ως ανεπιθύμητων, από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θες/νίκης  Γ. Αμανατίδη και Αιτωλ/νανίας Παν. Κουρουμπλή, αναφέρεται ότι:

–   Στις 28 Μαΐου 2021, απελάθηκε από την Τουρκία η διδάκτωρ εθνολογίας – λαογραφίας κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου μαζί με τον γιο της Ιάσονα, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού κρατήθηκε για 48 ώρες στα κρατητήρια της ασφάλειας του αεροδρομίου.

–  Στις 14 Ιουλίου 2021, εμποδίστηκε η είσοδος στην κ. Ελευθεριάδου Μαρία (Ροζαλία), υποψήφια διδάκτορα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία είχε τελικό προορισμό την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Όπως έγινε γνωστό, παρέμεινε για 24 ώρες κρατούμενη, της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες πριν της γνωστοποιήσουν την απόφαση απαγόρευσης εισόδου, για λόγους ασφαλείας.

–  Στις 14 Αυγούστου 2021, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαρυθυμιάδης  Γιώργος , ο οποίος μετέβαινε ως προσκυνητής στην λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

      Με τις παραπάνω καταχρηστικές και προσβλητικές ενέργειες των τουρκικών αρχών, καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, τονίζουν οι βουλευτές και ερωτούν εάν είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ τα παραπάνω έγγραφα των τουρκικών αρχών και η ύπαρξη σχετικής λίστας ανεπιθύμητων Ελλήνων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ιδίως μετά την απόρριψη του ελληνικού διαβήματος, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψής τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση