ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                        11-11-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Θεσμικό ατόπημα η απόσπαση δικαστών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης-Το Μαξίμου δημιουργεί παράλληλη δομή με το υπουργείο Δικαιοσύνης-Η κυβέρνηση δεν σέβεται θεσμούς και διαδικασίες

     Θεσμικό ατόπημα χαρακτήρισε την απόσπαση εν ενεργεία δικαστών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Π. Πικραμένου, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο. 

     «Οι δικαστές δεν αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις πουθενά πλην του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νομοθετικό έργο του. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου δημιουργεί μια παράλληλη δομή με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Πικραμένος δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ηταν πρόεδρος του ΣτΕ και  έχει εκφράσει απόψεις για το πώς θα κινηθεί η δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα, αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των δικαστών. Αποκτά δηλαδή ξαφνικά αρμοδιότητες δικαιοσύνης που δεν προκύπτουν από πουθενά», πρόσθεσε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και σημείωσε: «Οι δικαστές δεν είναι υπάλληλοι που θα αποσπαστούν σε πολιτικά γραφεία. Δεν συνδέεται με την ανεξαρτησία και τη φύση του λειτουργήματος τους η παροχή άλλων, πλην των δικαστικών υπηρεσιών στο υπ. Δικαιοσύνης. Κι όμως βλέπουμε να συμβαίνει. Είναι μια πρωτοφανής συνθήκη. Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά και χωρίς να σέβεται θεσμούς και διαδικασίες. Υπάρχει έντονη αντίδραση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

     Για την άτακτη υποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα των προστατευομένων μαρτύρων, είπε: «Δεν πιστεύω ότι γίνονται λάθη. Πιάσαμε τον κ. υπουργό με τη γίδα στη πλάτη. Πήγε να αφαιρέσει από τους προστατευόμενους μάρτυρες την κατοχύρωσή τους απέναντι στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Και ισχυρίσθηκε ότι έγινε λάθος. Ηταν μια άτσαλη απόπειρα αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων. Στόχος της ΝΔ είναι να μην αφεθεί τίποτα εκτός ελέγχου. Η οδηγία της ΕΕ που εκκρεμεί και πρέπει να ενσωματωθεί ως τον Δεκέμβριο επιβάλει αυξημένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

    Επισυνάπτονται ηχητικά αρχεία