ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                       4-1-2022

Απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης στη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019

Eρώτηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, για την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η συνταγματική αναθεώρηση του 2019, κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλου.

    Οι αλλεπάλληλες παλινωδίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και η απροθυμία του να προβεί στην έκδοση του εκτελεστικού νόμου οδηγούν στην αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των στρατιωτικών δικαστών και στην πλήρη απαξίωση του έργου τους, τονίζουν οι βουλευτές.

   Η νέα διάταξη του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος, η οποία έτυχε ευρύτατης διακομματικής αποδοχής και συναίνεσης, καθίσταται κενή περιεχομένου όσο οι στρατιωτικοί δικαστές καλούνται να ασκούν τα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα όντας ενταγμένοι σε στρατιωτική ιεραρχία εντός του χώρου του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας, προσθέτουν.

     Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης γιατί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει τον Μάιο του 2021 ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους θα είχαν ρυθμιστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματακ. Επίσης, εάν προτίθεται η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει, χωρίς περιστροφές και παλινωδίες, στην ένταξη των στρατιωτικών δικαστών στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνιστά τον φυσικό φορέα του κλάδου εντός του οποίου μπορούν να τύχουν των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του Συντάγματος και να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο ως φυσικού δικαστή για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ρωτούν επίσης οι βουλευτές πως θα ρυθμιστεί το μείζον θεσμικό και συνταγματικό ζήτημα της εκλογής της Ηγεσίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε να εναρμονιστεί με την συνταγματική αναθεώρηση και να πληροί τις προϋποθέσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των στρατιωτικών δικαστών/

      Επισυνάπτεται η ερώτηση