ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                18-12-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Ακατανόητη η δυσανεξία της ΝΔ στο αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρα να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο συγκεκριμένες κατηγορίες συμβάσεων, όπως οι απευθείας αναθέσεις στις φυλακές.

«Σήμερα η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Θεσμούς, κοινωνίες, αξίες. Και εδώ έχουμε ρόλο και αποτύπωμα όλοι μας. Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, συγκεκριμένες κατηγορίες συμβάσεων, απαντά ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία. Δεν καταλαβαίνω την δυσανεξία της ΝΔ που βλέπει εργαλειοποίηση των θεσμικών διαδικασιών και όχι την αναζωογόνηση τους,  μέσα από αυτή την συνεργασία, την οποία αναμένει και η κοινωνία».

Αυτά τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Ο έλεγχος π.χ των συμβάσεων απευθείας αναθέσεων για τις μυοκτονίες-απολυμάνσεις στις φυλακές, που βαρύνουν την Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου  θέμα που έχω αναδείξει ως τομεάρχης Δικαιοσύνης στο κοινοβούλιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συνθήκες που βιώνουμε και είναι σημαντικός στο πλαίσιο αυτό. Και αυτό γιατί θα ελεγχθεί κατά πόσο διασφαλίστηκε το δημόσιο χρήμα, εάν βελτιώθηκαν οι συνθήκες στις φυλακές και βεβαίως αν ενισχύθηκε η άμυνα του σωφρονιστικού συστήματος απέναντι στην πανδημία. Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο έλεγχος των συγκεκριμένων συμβάσεων έχει μια εγγενή σημασία για την αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής», υπογράμμισε.

Η θεσμική συνέργεια Βουλής και Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να γίνει ουσιαστική και να επεκταθεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς, σημείωσε  βουλευτής ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις της ΝΔ και άλλων κομμάτων για διενέργεια ελέγχων για την έμφυλη βία, την ισότητα ανδρών και γυναικών αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε να βρεθεί τρόπος για να συμπεριλαμβάνονται στις υπό υλοποίηση δράσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου  και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ώστε να μην αποτελεί ζήτημα μόνο της πλειοψηφίας. «Κάτι τέτοιο θα αναδείκνυε και θα ενίσχυε το ρόλο που πρέπει να έχει το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο για να μην υπόκειται πράγματι σε εργαλειοποίηση από την εκάστοτε εξουσία», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Δείτε εδώ την ομιλία