ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11-12-2019
Αναγκαίες οι συγκλίσεις στο νόμο για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων-Να μην υπάρξουν «γκρίζες ζώνες» στην έκφραση της λαϊκής βούλησης-Να αποτραπούν φαινόμενα αμφισβήτησης του δημοκρατικού κεκτημένου
«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων, προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975, αλλά τα κόμματα που είχαν, σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια, την ευθύνη της διακυβέρνησης, δεν είχαν προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση της συνταγματικής πρόβλεψης, ιδιοτελώς σκεπτόμενα και πονηρώς ενεργούντα», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο παροχής ψήφου στους αποδήμους.
Αντίθετα σε αυτή την πρακτική και την έλλειψη συναίνεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, στη πρώτη κυβερνητική του θητεία επεξεργάστηκε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της ψήφου των εκτός χώρας Ελλήνων διαμορφώνοντας το πόρισμα Χαρίτση και με την εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η ψήφος είναι το συστατικό στοιχείο του πολίτη. Δεν αρκεί απλώς η καταγωγή. Πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις για να ψηφίσει κάποιος», σημείωσε και αναφέρθηκε στην διαφαινόμενη συναίνεση, η οποία επιτεύχθηκε με την στρατηγική μετατόπιση της ΝΔ, από την αλόγιστη θέση της για απλή επιστολική ψήφο, προς την σημερινή πρόταση που δημιουργεί γενικότερες συγκλίσεις.
Ο κ. Ξανθόπουλος, παρατήρησε επίσης ότι η σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου των εκλογικών καταλόγων κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά μένει ακόμη ανεπίλυτο το θέμα της αποφασιστικής αρμοδιότητας και της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής αυτής.
Επίσης, όπως υπογράμμισε, μένει ανοικτό και το θέμα της ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων, καθώς η δεκαετία που προτείνει η κυβέρνηση είναι μεγάλο διάστημα και επεκτείνει δια της πλαγίας οδού την προβλεπόμενη 35ετία σε 45ετία. «Αναμένουμε και σε αυτά τα σημεία κινήσεις της κυβέρνησης για να επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε η Βουλή να κλείσει την εκκρεμότητα αυτή που υφίσταται σχεδόν επί μισό αιώνα», πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, επικαλούμενος σχετική φράση του Σεφέρη ζήτησε να σταματήσουμε ως χώρα τους παράλληλους μονολόγους και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικό διάλογο, τονίζοντας ότι τώρα ξεκινά αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή και πρέπει να θωρακισθεί για να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την ένταξη των συνελλήνων στην πολιτική διαδικασία.
«Να μην υπάρξουν φαινόμενα αμφισβήτησης του δημοκρατικού κεκτημένου. Να μην δημιουργούνται «γκρίζες ζώνες» έκφρασης της λαϊκής ψήφου και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να είναι συνδιαμορφωτές του μέλλοντος της χώρας. Κρινόμαστε με τα μεγέθη της Ιστορίας και ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.
Δείτε την ομιλία: