ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                            16-1-2024

Απώλεια της δυνατότητας εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών από τα ΕΑΣ-Ερώτηση 23 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση, σχετικά με τις ενέργειες της που οδηγούν σε απώλεια της δυνατότητας εγχωριας παραγωγής πυρομαχικών από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα(ΕΑΣ).

Αφορμή της Ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εθνικής Αμυνας Ευαγγ. Αποστολάκη, ήταν η απόφαση των ΕΑΣ, το Δεκέμβριο 2023, για  σύσταση Κοινοπραξίας με την Σλοβάκικη εταιρεία “MSM Export” με σκοπό τη γόμωση εισαγόμενων κορμών βλημάτων μεγάλων διαμετρημάτων στο εργοστάσιο του Λαυρίου που είχε ως αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να μετατρέπονται, από αυτοδύναμη εταιρία παραγωγής πυρομαχικών, με καθετοποιημένη παραγωγή, σε συμπαραγωγό, με μόνη δραστηριότητα τη γόμωση.

Με την σύσταση της ως άνω Κοινοπραξίας, επισημαίνεται στην Ερώτηση, μένει εκτός το εργοστάσιο του Υμηττού, στο οποίο παράγονται όλα τα μεταλλικά μέρη των πυρομαχικών (κορμών βλημάτων, καλύκων κ.α.) με αποτέλεσμα να απωλέσουν το 70% της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει η κατασκευή των μεταλλικών μερών. Η εξαίρεση του εργοστασίου του Υμηττού και των γραμμών παραγωγής του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΕΑΣ και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά την έναρξη εργασιών για τη κατασκευή του Πάρκου Υπουργείων στο ακίνητο του εργοστασίου, που έχει ως βασική προϋπόθεση την εκκένωση του ακινήτου. Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού στο Λαύριο δεν έχει τύχει μέριμνας και προγραμματισμού και δεν έχει υπάρξει πρόνοια για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων υποδοχής των γραμμών παραγωγής του Υμηττού. Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο του Υμηττού οδηγείται σε κλείσιμο, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την άμυνα της χώρας.

Με δεδομένο ότι όλα αυτά δημιουργούν εύλογες απορίες και προβληματισμούς για τον επιδιωκόμενο σκοπό και το οφέλη από τη σύσταση Κοινοπραξίας των ΕΑΣ με την MSM Export, τη στιγμή που η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και συνεπώς και τα ΕΑΣ έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για την οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, ερωτώνται μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι υπουργοί, οι κκ Υπουργοί, γιατί τα ΕΑΣ δεν κατέθεσαν αυτόνομα πρόταση αναβάθμισης των παραγωγικών τους δυνατοτήτων με χρηματοδότηση του 50% από την ΕΕ και επέλεξε την Κοινοπραξία, αν θα γνωστοποιηθει η συμφωνία στη Βουλή, και αν υπάρχει όρος στη συμφωνια τα τελικά παραγόμενα προϊόντα που αναλογούν στα ΕΑΣ να πωλούνται κατά προτεραιότητα στην MSM Export.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση