Το νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο όσον αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να επιλύσει προβλήματα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει μονομερή αιτήματα συγκεκριμένων ομάδων πίεσης, διχάζοντας την κοινωνία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των επιλογών της. Με την κυβερνητική πρόταση επιχειρείται μετατόπιση του κέντρου βάρους των ρυθμίσεων του σημερινού παιδοκεντρικού Οικογενειακού Δικαίου και της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων και υποβαθμίζεται – σχετικοποιείται η έννοια του συμφέροντος του παιδιού υπέρ των δικαιωμάτων των γονέων.

Αφού αγνόησε το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και μετά τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις φορέων δικαιωμάτων, δικαστικών ενώσεων και γυναικείων οργανώσεων, η κυβέρνηση έκανε ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, οι οποίες κινούνται μεν σε θετική κατεύθυνση, δεν αλλάζουν όμως τον πυρήνα της προωθούμενης νομοθετικής παρέμβασης.

Η απάλειψη διατάξεων όπως, π.χ., η αμετάκλητη καταδίκη για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να αποκλειστεί ή περιοριστεί η επικοινωνία του γονέα με το παιδί και η προσθήκη ερμηνευτικών αναφορών για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας και της Βίας κατά των Γυναικών που, έτσι κι αλλιώς, έχει κυρωθεί και αποτελεί εσωτερικό μας δίκαιο, καταδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο του επίμαχου νομοσχεδίου κατατέθηκε στη Βουλή ανατρέποντας πλήρως το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που σύστησε το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης και αγνοώντας την άποψη σημαντικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Τόσο οι σχέσεις γονέων και τέκνων όσο και το σύνολο του Οικογενειακού Δικαίου αποτελούν ή πρέπει να αποτελούν σημείο ευρύτερων συγκλήσεων και συναινέσεων. Δυστυχώς η κυβέρνηση και στο θέμα αυτό ακολουθεί τον μονήρη δρόμο της.  Έχει όμως το μεγάλο κομμάτι των πολιτών απέναντί της. Κι αυτό θα φανεί και στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.