ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά “άνοιξε” την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τροφοδότησε με περισσό ενδιαφέρον μία διαδικασία, που μέχρι εκείνη τη στιγμή εξελισσόταν άνευρα και χωρίς ιδιαίτερη ένταση. Η παρουσία του Γ. Παπανδρέου προσέδωσε δυναμική στην κούρσα διαδοχής, δυναμική η οποία συγκίνησε περί τους 270.000 πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή τόσων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν την επιλογή τους για το πρόσωπο του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας. Με δεδομένα το υψηλό ποσοστό αποχής στις βουλευτικές εκλογές και την απαξία της πολιτικής σε μεγάλο τμήμα του λαού, το “παρών” χιλιάδων πολιτών στις κάλπες του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αποτελεί θετικό σημείο και εκφράζει αισιοδοξία.
Βέβαια, η διαδικασία της εκλογής του επικεφαλής απ΄ ευθείας από ένα μη προσδιορισμένο σώμα, το οποίο συντίθεται εν πολλοίς τυχαία (αρκεί να καταβάλει κάποιος το αντίτιμο και καθίσταται εκλογέας) δημιουργεί προβλήματα λογοδοσίας αλλά και ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας διότι ο Αρχηγός λογοδοτεί στο σώμα που τον εξέλεξε απευθείας και αδιαμεσολάβητα παρακάμποντας τα θεσμικά όργανα του Κόμματος…. Αλλά αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
H ετυμηγορία των ψηφοφόρων ανέδειξε Ν. Ανδρουλάκη, παρά την προκλητική υπερπροβολή του εκ των συνδιεκδικητών Α. Λοβέρδου, ο οποίος τελικά αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, ο Ν. Ανδρουλάκης κατανίκησε τον έτερο διεκδικητή Γ. Παπανδρέου. Και από την επομένη της εκλογής του νέου επικεφαλής άρχισαν “τα Ευαγγέλια” για τον νέο αρχηγό και τον πολιτικό του χώρο. Θαρρείς και η Κοινωνία είναι άμαθη και ανύποπτη από ανάλογες συμπεριφορές στο πολύ πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν. Το πάθημα Λοβέρδου ΔΕΝ έγινε μάθημα. Μάλιστα, η δημοσκοπική “φουσκονεριά” του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υιοθετήθηκε και από τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση για εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να ανακόψει την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και τη συνεχή άνοδο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ώστε να μην καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τρίτο Κόμμα. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, προς τιμήν του, δήλωσε ότι ανάλογα ποσοστά συγκέντρωνε το Κόμμα του και το 2017 χωρίς όμως “η δημοσκοπική άνοιξη” να καταλήξει στην “εκλογική ανθοφορία”.
Η Κοινωνία περιμένει από το νέο Αρχηγό ευκρινές στίγμα, που θα διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από την πρόσφατη πορεία του, την δεξιά κατεύθυνσή του, που το απομόνωσε από τα κοινωνικά στρώματα, που κατά πλειοψηφία εκπροσωπούσε και τη συνεργασία του με την συντηρητική παράταξη.
Η στρατηγική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους δύο πόλους της πολιτικής ζωής είναι μεν σε πρώτη φάση αναγκαία αλλά δεν έχει προοπτική. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για να διαμορφωθεί πλειοψηφικό ρεύμα στην Κοινωνία, ώστε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτελέσει παρελθόν, είναι στο μείζον ζήτημα, στο οποίο θα κριθούμε όλοι.
Η απλή αναλογική που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Το δίλημμα θα είναι ευθύ, τεράστιο και απόλυτο. Προοδευτική Κυβέρνηση ή Συντηρητική Κυριαρχία. Και εδώ δεν χωρούν υπεκφυγές και ίσες αποστάσεις. Ο καθείς και τα έργα του, που λέει ο ποιητής. Και έργο δικό μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες των πολιτών και της Χώρας.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚ/ΝΗΣ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.