ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                           18-1-2024

«Ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών από 1η Μαρτίου 2024»-Ερώτηση 30 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση για το γεγονός ότι με απόφαση της κυβέρνησης παύουν να ισχύουν από την 1η Μαΐου 2024 ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες,τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα 1,4 εκ. μη μισθωτοί.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Αργολίδας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Γαβρήλου και συνυπογράφεται από 30 βουλευτές, οι μή μισθωτοί καλούνται να . διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ (να μην έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ ή αυτές να είναι ρυθμισμένες) όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023 και τα προηγούμενα έτη, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγουν τόσο η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα όσο κι  οι εξαιρέσεις των δυο τελευταίων ετών με τις οποίες αρκούσε μόνον η πληρωμή της εισφοράς κλάδου υγείας για να έχουν πλήρεις καλύψεις για παροχές περίθαλψης, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους. Εάν έχουν οφειλές, μη ρυθμισμένες, τότε αυτοί αλλά και οι οικογένειές τους χάνουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρυσι, ακόμη και με την ευνοϊκή διάταξη λόγω Covid 19 να ισχύει από την 1η Ιουνίου 2023 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έμειναν τελικά εκτός, περίπου 400.000 μη μισθωτοί.

Με δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός μη μισθωτών θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει οικονομικά αφού από τα 60-70 ευρώ που έπρεπε να καταβάλλουν μηνιαίως τώρα το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των μη μισθωτών που έχουν οφειλές στον ΚΕΑΟ και ποιο το ύψος αυτών, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός που θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και με τί δόση κατά μέσο όρο, εάν προτίθεται να δώσει παράταση ή/και εξαίρεση για όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν επιβεβαιωμένα καθώς και εάν σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης με περισσότερες δόσεις (πχ.100, 120, κα) κι όχι μόνο 24, όπως είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανακουφίζοντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση