ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22-7-2022

Αυθαίρετη και δυσμενής μεταβολή του εργασιακού-ασφαλιστικού καθεστώτος ιατρών της 4ης ΥΠΕ που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ-Ερώτηση 38 βουλευτών

    Ερώτηση για την αυθαίρετη και δυσμενή μεταβολή του εργασιακού-ασφαλιστικού καθεστώτος ιατρών της 4ης ΥΠΕ που υπηρετούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

      Οπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με την συνυπογραφή συνολικά 38 βουλευτών, η συντριπτική πλειονότητα των ιατρών και οδοντιάτρων της 4ης ΥΠΕ που υπηρετούσαν στα πολύ-ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΠΥ και μεταφέρθηκαν ως  προσωπικό ΙΔΑΧ, σε  Κέντρα Υγείας και υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, επέλεξαν τη διατήρηση του προηγούμενου της μετάταξης/ μεταφοράς ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού φορέα καθεστώτος (δηλ. το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ), δεδομένου ότι οι περισσότεροι/ες είχαν ήδη από 25 έως 35 χρόνια ασφάλισης  στο φορέα αυτό.

      Όμως, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2020 εντελώς ξαφνικά και χωρίς καν να υπάρξει ενημέρωση των ανωτέρω ιατρών & οδοντιάτρων, η 4η  ΥΠΕ μετέβαλε αυθαίρετα και μη νόμιμα το ασφαλιστικό τους καθεστώς, χωρίς φυσικά να υποβληθεί κάποια αίτηση  από τους ίδιους. αλλάζοντας μονομερώς και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των ανωτέρω ιατρών και οδοντιάτρων Ι.Δ.Α.Χ.

      Η μεταβολή του εργασιακού – ασφαλιστικού καθεστώτος  των γιατρών ΙΔΑΧ προκαλεί μια σειρά βλαπτικές συνέπειες  σε βάρος τους, όπως μεταξύ άλλων, η απώλεια παροχών που χορηγούνται από το πρώην ΕΤΑΑ –ΤΣΑΥ, η αμφισβήτηση της σχέσης εργασίας των γιατρών ΙΔΑΧ με απώτερο σκοπό την άρνηση καταβολής αποζημίωσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, η διαφοροποίηση στην εφάπαξ καταβολή του ΤΣΑΥ κ.α

      Επειδή οι άλλες έξι (6) Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας συνεχίζουν να ασφαλίζουν τους ιατρούς που μεταφέρθηκαν σ’ αυτές, στον Τομέα Υγειονομικών – ΕΤΑΑ του ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΑΥ), ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν αποδέχεται αυτή την αυθαίρετη και δυσμενή μεταχείριση των ιατρών της 4ης ΥΠΕ και σε τι πράξει για την ενιαία αντιμετώπιση των αυτών θεμάτων από όλες  τις  Υγειονομικές  Περιφέρειες  της χώρας.

                       Επισυνάπτεται η ερώτηση