ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                           8-3-2022

Bουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πλήρης εγκατάλειψη στην φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς-Ανάγκη χρηματοδότησης των ΟΤΑ

O βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση για την ανάγκη χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας των αδέσποτων.  Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και συνυπογράφεται από 57 συνολικά βουλευτές, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

– Ο «νόμος Βορίδη» 4830/2021 για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς παρέκλινε από την ευρωπαϊκή πρακτική για την φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και φόρτωσε όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, το 2021 οι δήμοι έμειναν με μηδενική χρηματοδότηση. Κατά συνέπεια οι δήμοι και οι δημοτικοί φορείς τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τιτάνιο έργο, αλλά χωρίς κονδύλια για να το επιτελέσουν.

– Η λανθασμένη απόφαση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς μάλιστα την ανάλογη μεταφορά πόρων και προσωπικού, είναι όχι μόνον αντίθετη στις συνταγματικές προβλέψεις, αλλά και εγκληματική για τα αδέσποτα ζώα που υποφέρουν από την αδιαφορία της Κυβέρνησης.

 Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, ποιά είναι τα ποσά χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την κάλυψη των εξόδων, για την επιτέλεση του έργου της φροντίδας και της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε εφαρμογή του Νόμου 4830/2021 και πότε προβλέπεται να αποδοθούν τα ποσά αυτά.

Επισυνάπτεται η ερώτηση