Δήλωση  Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Δράμας,για το νομοσχέδιο «επιτάχυνσης» στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων του Ν.3869/2010

                                                                                                                                        22-10-2020

Χαριστική βολή της κυβέρνησης στον Ν. Κατσέλη—Ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, μετά την κατάργηση των μέτρων προστασίας της α΄ κατοικίας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010(Ν. Κατσέλη), που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, περιέχει διατάξεις που δυσκολεύουν υπέρμετρα και ουσιαστικά εμποδίζουν αντί να διευκολύνουν την εκδίκαση τους. Μαζί με τον υπό ψήφιση νέο πτωχευτικό κώδικα, δίνουν την χαριστική βολή, στη προστασία της α΄ κατοικίας, αφήνοντας χιλιάδες οφειλέτες,  “βορά”, στις απαιτήσεις των Τραπεζών.  

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, παρεμβαίνει σε δίκες του Νόμου Κατσέλη που έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μετά τις 15-6-2021 και θέτει σωρεία ασφυκτικών χρονικών και άλλων περιορισμών και  προϋποθέσεων προκειμένου οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλής που ασκήθηκαν πριν χρόνια, να επαναπροσδιοριστούν και να εκδικασθούν σε συντομότερη ημερομηνία, με πρωτοβουλία όμως και ευθύνη του οφειλέτη. Αλλιώς θεωρούνται απαράδεκτες.  

Παράλληλα, επιβάλλει  διαφορετικούς  όρους εκδίκασης των υποθέσεων αυτών, καταργεί την προφορική διαδικασία, υποχρεώνει τους οφειλέτες να προσκομίσουν πλήθος κρίσιμων έγγραφων και στοιχείων, τα περισσότερα από τα οποία εξαρτώνται από τους πιστωτές, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού, καταργείται αυτοδικαίως προσωρινή διαταγή που είχε τυχόν χορηγηθεί!

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις,  αντί να επιλύσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, έτσι όπως διατυπώνονται είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε αναδρομική κατάργηση εκκρεμών υποθέσεων  αλλά και μέτρων προστασίας που είχαν χορηγηθεί, φαλκιδεύοντας το συνταγματικό δικαίωμα δικαστικής προστασίας των οφειλετών. 

Καταδεικνύεται έτσι, ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό  των υποθέσεων που εκκρεμούν για υπαγωγή στη προστασία του Νόμου Κατσέλη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για γενικευμένη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού Κώδικα.  Γιατί, εάν η κυβέρνηση, ήθελε πραγματικά να επιταχύνει την εκδίκαση των εκκρεμών δικών του Ν. Κατσέλη, θα μπορούσε απλά να προβλέψει  τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό τους από τα δικαστήρια, αντί να μεταθέτει την ευθύνη στους οφειλέτες.   

Την ίδια στιγμή, επιβαρύνονται με τεράστιο όγκο δουλειάς τα Ειρηνοδικεία, στα οποία υπάγεται πλέον και ο μεγαλύτερος αριθμός των πτωχεύσεων με τον νέο πτωχευτικό κώδικα,  με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η διεκπεραίωση τόσο χιλιάδων υποθέσεων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς τη γενναία ενίσχυση τους.