ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

          ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΛΩΣΗ

                                                                                                                      17-2-2021

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την παιδική κακοποίηση

Η κοινωνία απαιτεί τη λειτουργία των “Σπιτιών του Παιδιού”

Σε ψέματα και φθηνές δικαιολογίες κατέφυγε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ.Κώτσηρας (Alpha ΤV, 15.2.2021) για να εξηγήσει την άρνηση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα «Σπίτια του Παιδιού» που είχαν θεσμοθετηθεί, στελεχωθεί και ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για διεθνώς επιτυχημένο θεσμό προστασίας των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί ώστε να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη χωρίς να κινδυνεύουν από δευτερογενή θυματοποίηση.

Είχε, βέβαια, προηγηθεί ο Υπουργός κ. Τσιάρας, ο οποίος είχε δώσει ψευδείς διαβεβαιώσεις στη Βουλή, ότι το Μάρτιο ή πάντως το καλοκαίρι του 2020 τα Σπίτια του Παιδιού θα λειτουργούσαν! Η κοροϊδία προς τους πολίτες συνεχίστηκε, αυτή τη φορά με άλλο εύρημα: Ένα νέο επιτελικό «υπερφορέα» όπου θα ενταχθούν παιδιά θύτες και θύματα -ίσως και άλλες υπηρεσίες- με διαδικασίες συγχώνευσης  και ισοπέδωσης. Ετοιμάζουν δηλ. τη συρρίκνωση και απώλεια της αυτοτέλειάς των «Σπιτιών του Παιδιού», κατά παρέκκλιση των διεθνών πρακτικών.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα έθεσε με κοινοβουλευτικό έλεγχο (επίκαιρη ερώτηση Χρ. Βερναρδάκη, 5.3.2020, ερώτηση Σπ.Λάππα, 12.10.2020) τα σοβαρά ζητήματα από την κυβερνητική στάση καταγγέλλοντας την αδιαφορία, τις καθυστερήσεις και την υπονόμευση του θεσμού! Ακολούθησε η Ανεξάρτητη Αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη» η οποία με πόρισμά της (Σεπτ. 2020) εντόπισε την έλλειψη χρονοδιαγράμματος έναρξης της λειτουργίας των «Σπιτιών του Παιδιού» και ζητούσε την «ιδιαίτερη μέριμνα» της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα. Φυσικά η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει τίποτα, απλώς επικαλείται προσχηματικά διοικητικές δυσχέρειες οι οποίες οφείλονται στη δική της έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 1 ½ χρόνο, δεν έχει κάνει τίποτα, εκτός από το να υπονομεύει την προσπάθεια λειτουργίας του «Σπιτιού του Παιδιού». Τώρα επιχειρεί να τους δώσει τη χαριστική βολή πλήρους απαξίωσης και αποδόμησης, δημιουργώντας ένα φορέα-τέρας, στο πνεύμα της νεοδεξιάς «αριστείας». Την καλούμε να το ξανασκεφτεί. Τα παιδιά-θύματα κακοποίησης έχουν ανάγκη υποστήριξης. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται τη βοήθεια των «Σπιτιών του Παιδιού».  Η κοινωνία απαιτεί τη λειτουργία τους.