Δήλωση Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού στη Βουλή

31-1-2022

Η πρωτοφανής ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη υπονομεύει το κράτος δικαίου

    Oι απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί περί «υποκόσμου και συμμορίας», τις οποίες απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά δημοσιογράφων που αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου Novartis και καλούνται ως κατηγορούμενοι, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, καταργούν το τεκμήριο αθωότητας, στοχοποιούν την ερευνητική δημοσιογραφία, υπονομεύουν συνολικά το κράτος δικαίου. Είναι πραγματικά πρωτοφανές, ο πρωθυπουργός της χώρας, να παραβιάζει με τέτοιο ωμό τρόπο, την διάκριση των εξουσιών και την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι άλλος δημοσιογράφος καλείται για παροχή εξηγήσεων επειδή έκανε απλώς ρεπορτάζ για την κινητοποίηση μαθητών λυκείου, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

     Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν ακέραια την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και την ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας. Οι ανακοινώσεις καταδίκης των διώξεων δημοσιογράφων από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αποτελούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση. Οι μόνες αποτελεσματικές λειτουργίες του «επιτελικού» κράτους αποδείχθηκαν τελικά ο αυταρχισμός και η καταστολή. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, συναγωνιζόμενη την Πολωνία και την Τουρκία!

Φύγετε.