Δήλωση Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την σημερινή ακρόαση της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς

9-3-2022

Οι σοβαρές καταγγελίες της κ. Τουλουπάκη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία, προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για την λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

    H σημερινή ακρόαση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκθέτει  την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε βάρος όσων ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την λειτουργία των θεσμών στη χώρα.

    Η κ. Τουλουπάκη που μαζί με τους άλλους 2 εισαγγελείς διαφθοράς και δημοσιογράφους κατέστη τελικά κατηγορούμενη, περιέγραψε αναλυτικά τις ενέργειες της κυβέρνησης εναντίον της καθώς και εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, με στόχο την αφαίρεση της δικογραφίας από την ίδια και την μετατροπή  του σκανδάλου σε δήθεν σκευωρία. Εκανε επίσης αναφορά στις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων που προεξοφλούσαν την δίωξή και την καταδίκη της, μιλώντας για «ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

    Μετά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες, καθίσταται πλέον δεδομένο και στην ΕΕ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα συναγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία, τις αρνητικές επιδόσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο τομέα των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.