Δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλου Ξανθόπουλου για το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών  που καταδικάζει τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων  από την σύνταξη των νέων δικαστικών κωδίκων                                                     

                                                                                1-6-2021

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει διεθνώς τη χώρα-Θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία

Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα αποτελεί το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποτελεσματική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στη εκκρεμή νομοπαρασκευαστική διαδικασία σύνταξης των νέων δικαστικών κωδίκων, από την οποία τις έχει αποκλείσει.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι νομοθετικές μεταβολές που αφορούν την προαγωγή, την αξιολόγηση και ιδίως τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών δύνανται να αποτελέσουν απειλή για την δικαστική ανεξαρτησία και σημειώνει ότι «η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου».

Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αφήνει εκτεθειμένο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις θα ερωτηθούν, εκ των υστέρων, για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στους υπό επεξεργασία δικαστικούς κώδικες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση της, εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία. Οφείλει αμέσως να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη και να συμπεριλάβει τις δικαστικές ενώσεις στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των νομοθετημάτων που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.