Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α– Προοδευτική Συμμαχία για την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με πρόσχημα τον αθλητισμό  

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αθλητισμού και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνου Μωραΐτη, και σε συνεργασία με τους Τομεάρχες:  Χρήστο Σπίρτζη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, και τη συνυπογραφή της Γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη, 44 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση για την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Η Επίκαιρη Επερώτηση απευθύνεται προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Προστασίας του Πολίτη. 

«Ο χώρος του αθλητισμού και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θρηνούν για την αποτρόπαια δολοφονία του  Άλκη Καμπανού, ενός νέου ανθρώπου που απλά αγαπούσε την ομάδα του και τον αθλητισμό», επισημαίνεται στην Επερώτηση. 

Όπως τονίζεται «όλα τα στοιχεία συντείνουν στο εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα ότι τo φαινόμενο της βίας, με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση». Αναφέρεται, μάλιστα, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα», καθώς,  «σύμφωνα με καταγγελίες μαζικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, σε κάποιες Λέσχες Φιλάθλων φέρεται να έχουν εισχωρήσει ακροδεξιές ομάδες που δρουν κατά το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας».

«Τα εκ των υστέρων κατασταλτικά μέτρα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών με το ‘ιδιώνυμο’, καθώς και οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αθλητική νομοθεσία που εξήγγειλε για ακόμη μια φορά ο κ. Αυγενάκης, αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξάλειψη της βίας με αφορμή τον αθλητισμό και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων», επισημαίνεται στο κείμενο της Επερώτησης. 

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι τώρα, προκειμένου να σπάσει οριστικά το απόστημα της βίας, που εκδηλώνεται με αφορμή ή με πρόσχημα τον αθλητισμό».

Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων:

  • Αν λειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρονται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
  • Αν η αρμόδια αστυνομική αρχή γνώριζε την ύπαρξη της λέσχης και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία.
  • Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων στις λέσχες φιλάθλων και την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας.
  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.
  • Επισυνάπτεται η επίκαιρη επερώτηση