Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας, τόσο τοπικού όσο και πανελλαδικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας πως «το πρόβλημα της πανδημίας εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα. Μολονότι άνοιξε η εστίαση και δίνεται ένα μήνυμα, μια αίσθηση, ότι επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε πολύ σημαντικό βαθμό αυξημένα και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και οι διασωληνωμένοι».

Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμούς και ανέφερε ειδικά για τη Δράμα πως «παρατηρείται μια δομική ανισορροπία του συστήματος, διότι έχουμε 3 γραμμές εμβολιασμού στη Δράμα, 2 στο Νοσοκομείο και 1 στον ΕΟΠΥΥ και έχουμε 3 γραμμές εμβολιασμού στον υπόλοιπο Νομό, δηλαδή στο Νευροκόπι, στην Προσοτσάνη και στο Παρανέστι. Αν σκεφτούμε όμως ότι το 70% των πολιτών του Νομού κατοικεί πέριξ του αστικού κέντρου, καταλαβαίνετε ότι οι ρυθμοί του εμβολιασμού υστερούν σε σχέση με τους ρυθμούς του εμβολιασμού των όμορων και παρακείμενων Νομών. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί από τους συμπολίτες μας είτε να πηγαίνουν σε διπλανούς Νομούς είτε, πολύ χειρότερο, να περιμένουν αρκετά μέχρι να έρθει η σειρά τους για το εμβόλιο. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι έτσι αργούμε να πετύχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας και αυτό βεβαίως είναι μια ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, για την οποία υπάρχουν ευθύνες κυβερνητικές αφενός μεν γιατί ο σχεδιασμός έχει αυτό το εγγενές στοιχείο της ανισορροπίας, αφετέρου γιατί για να δημιουργηθεί μια γραμμή ακόμη, θα πρέπει να υπάρξουν καινούργιοι νοσηλευτές, καινούργιοι γιατροί, που εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αυτή η φροντίδα για τη στελέχωση και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθόπουλος κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκες και να εμβολιαστούν. «Η πανδημία δεν πέρασε. Θα υπάρξει μια ύφεση λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάψαμε να κινδυνεύουμε» σημείωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υπογράμμισε πως «εάν ένας δεν είναι ασφαλής, κανείς δεν είναι ασφαλής». Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «από την πανδημία μάθαμε δύο πολιτικά σημαντικά πράγματα που για εμάς στην Αριστερά είναι κεφαλαιώδη. Πρώτον, ότι η λειτουργία ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί τον πλέον μόνιμο και ουσιαστικό μηχανισμό αντιμετώπισης των πανδημικών φαινομένων και δεύτερον ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης».

«Ένα μέτρο το οποίο γυρίζει την κοινωνία στον προπροηγούμενο αιώνα»

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε στο θέμα των εργασιακών και στις επικείμενες αλλαγές από πλευράς Κυβέρνησης. Όπως είπε, «η Κυβέρνηση, υιοθετώντας ένα μέτρο το οποίο γυρίζει την κοινωνία στον προπροηγούμενο αιώνα, ουσιαστικά με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας καταστρατηγεί το οκτάωρο, θεμελιώνει τις απλήρωτες υπερωρίες και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις. Αυτό που ξέραμε, έστω και σε εποχές κρίσεις, ότι υπάρχει ένα σταθερό κατά το δυνατό πλαίσιο οκταώρου, μια συλλογική σύμβαση που καλύπτει τον εργαζόμενο και μια υπερωρία, η οποία, εφόσον θα δουλευτεί, θα πληρωθεί, παύει να υπάρχει».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας έκανε λόγο για «απόλυτη εξυπηρέτηση των σχεδίων του ΣΕΒ», αλλά και για μια «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία», σύμφωνα με την οποία «ο εργαζόμενος με τον εργοδότη είναι δυο μέρη ίσα και μπορεί ατομικά ο εργαζόμενος να διαπραγματεύεται τους όρους απασχόλησής του, τη διάρκεια απασχόλησής του και τον τρόπο απασχόλησης με τον εργοδότη». «Οι άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει μεροκάματο και ίσως να μην έχουν κολλήσει ένσημο στη ζωή τους αδυνατούν να αντιληφθούν τι σημαίνει εργασιακός χώρος και ταξική αντιπαράθεση» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος και επεσήμανε ότι είναι ευθύνη κομμάτων, κοινωνίας, συνδικάτων και εργαζομένων «να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το τερατούργημα που πάει να γίνει. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πρέπει να πούμε στην Κυβέρνηση ότι αυτού του τύπου οι ρυθμίσεις επαναφέρουν τις ρυθμίσεις ζούγκλας στην αγορά και ουσιαστικά πάλι οι λίγοι θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος των πολλών». Για αυτό και απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σήμερα Πέμπτη (5/5) στις 11 το πρωί στο Άγαλμα της Ελευθερίας, «για να στείλουμε και από τη Δράμα το μήνυμα ότι οι ζωές μας είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Πότε ανακάλυψαν το ΣΔΙΤ; Την τελευταία εβδομάδα;»

Μιλώντας στη συνέχεια για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη και τις πρόσφατες εξαγγελίες από πλευράς Πρωθυπουργού, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε «πραγματικά δεν ξέρω στις πόσες εξαγγελίες θα κουραστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να επαναφέρουν το θέμα χωρίς να έχουν προχωρήσει ούτε πόντο από εκεί που το αφήσαμε τον Ιούνιο του 2019». Ο Βουλευτής του Ν. Δράμας έκανε λόγο για παλινωδίες και έλλειψη σχεδίου, σημειώνοντας πως αρχικά σχεδιάζονταν η κατασκευή του Δράμα – Αμφίπολη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στη συνέχεια υπήρξαν σκέψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και μετέπειτα «επανήλθε το επιχείρημα για κατασκευή με ΣΔΙΤ».

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα, «πότε ανακάλυψαν το ΣΔΙΤ; Την τελευταία εβδομάδα;» και «τι θα λάβει ως αντάλλαγμα ο ιδιώτης ο οποίος θα εμπλακεί και θα επενδύσει στο δρόμο αυτό, αφού έχει αποκρουστεί η ιδέα ότι θα υπάρξουν διόδια;». «Αυτά η κοινή γνώμη πρέπει να τα ξέρει και για λόγους διαφάνειας και ουσιαστικού πολιτικού διάλογου, πρέπει να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι της Ν.Δ.», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Ήττα για την ευρύτερη περιοχή της Δράμας»

Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, κάνοντας λόγο για «ήττα για την ευρύτερη περιοχή της Δράμας». Όπως είπε, έγινε δεκτή η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη νέα περιφερειακή σύνδεση και «προς τιμήν τους οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι μειοψήφησαν στην απόφαση αυτή». Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για «λάθος επιλογή» και κάλεσε «όλους τους πολίτες να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αλλάξει η όδευση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Όπως είπε, «είναι αδύνατο να αφεθούν εκτός σύνδεσης δύο μεγάλα αστικά κέντρα, οι Σέρρες και η Δράμα», «με την επιχειρούμενη σύνδεση αποκόπτεται το λιμάνι της Καβάλας, που έχει ένα πολύ μεγάλο φυσικό βάθος, από τη βαλκανική ενδοχώρα» και «ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα διευρυμένο προαστιακό της Θεσσαλονίκης».

«Η αλλαγή της όδευσης αποτελεί έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο, τεκμηριωμένο τεχνοκρατικά και οικονομικά και θα πρέπει να αποτελέσει ένα πεδίο πανδραμινού συλλαλητηρίου και πανδραμινής κινητοποίησης, έτσι ώστε η πίεσή μας να φτάσει στους αρμόδιους» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Η εκ των υστέρων σύνδεση της Δράμας με την περιοχή του λιμανιού της Καβάλας με μονή σιδηροδρομική γραμμή μόνο ως καθρεφτάκι σε αμαθείς μπορεί να χαρακτηριστεί».

«Απότοκο της φιλελεύθερης λογικής που τα πάντα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους»

Τέλος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και σε ζητήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως είπε, στις 1/2/2021 κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το συνέβη στο Νοσοκομείο την περίοδο της πανδημίας, όμως 3 μήνες μετά ουσιαστικά παραμένει αναπάντητη. «Η πίεση που ασκήθηκε άφησε αδιάφορη την Κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος και υπογράμμισε ότι θα επανέλθει με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση, «γιατί ακριβώς η Δράμα έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο απωλειών και δικαιούμαστε να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, κυρίως για να μην το επαναϋποστούμε».

Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε πως κατέθεσε ερώτηση για την επιχειρούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις δασικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους. Χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως «απότοκο της φιλελεύθερης λογικής που τα πάντα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους». Όπως είπε, «με την επιχειρούμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης 7.500 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει χώροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών», «οι κτηνοτρόφοι στερούνται γαίες», ενώ «ο τουρισμός χάνει τα στοιχεία που τον καθιστούν ελκτικό και πολύ ξεχωριστό».

«Θα περιμένω την απάντηση του Υπουργού για να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας σε αυτή την επιχειρούμενη αλλοίωση του φυσικού τοπίου και ουσιαστικά στον περιορισμό των δυνατοτήτων της πρωτογενούς και της τριτογενούς παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρξει μια άλλου τύπου ανάπτυξη κι όχι αυτή που ευαγγελίζονται οι φιλελεύθεροι, οι νεοφιλελεύθεροι και οι λάτρεις των φωτοβολταϊκών με κάθε τρόπο και κάθε μέσο», πρόσθεσε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας.