ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                 3-7-2020

Ερώτηση 19 βουλευτών για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν. 4608/2019

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης του άρθρου 41 του Ν. 4608/19 που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου,  μετά και την κρίση της πανδημίας, η επιχειρηματικότητα της  περιοχής ιδιαίτερα η μικρή και η μεσαία, που παλεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις που δέχεται από τις γειτονικές αγορές, αντιμετωπίζει  σωρευμένα προβλήματα τα οποία διαρκώς οξύνονται και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Οι βουλευτές θεωρούν αναγκαία την ενεργοποίηση του μόνου υπαρκτού και ψηφισμένου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4608/2019 εργαλείου, δηλαδή του άρθρου 41, που προβλέπει την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές  με χαμηλό ΑΕΠ και με υψηλή ανεργία.

Πρόκειται για ενίσχυση που θα  επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έως του ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, θα συναρτάται με το μισθολογικό κόστος της κάθε επιχείρησης, θα δίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν θα μπορεί  να είναι μικρότερη από 6.000 ευρώ, προσθέτουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

Όμως όπως παρατηρούν η κυβέρνηση κρατά ως σήμερα ανενεργό τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς δεν έχει εγγράψει τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν έχει εκδώσει  τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται.

Για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να δοθεί η ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, που τόσο την έχουν ανάγκη

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

                                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών κ

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Θα ενισχύσετε τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την ενεργοποίηση  του άρθρου 41 του Ν. 4608/2019;»

Σύμφωνα με  πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, καταργήθηκε αναδρομικά από το έτος 2016 η  χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων των  παραμεθόριων περιοχών, ενώ δόθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού της χρηματοδότησης για τα έτη 2010-2015 με τις υφιστάμενες ή με τις μελλοντικές οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση αυτή  του άρθρου 87 του Ν. 4706/2020, μολονότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών. 

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας της ΑΜ-Θ και ιδιαίτερα της Ροδόπης που βρίσκονταν στη δίνη της οικονομικής ύφεσης πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση της πανδημίας. Αυτή γιγάντωσε πια τα προβλήματα και την απόσταση που ήδη υπήρχε σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, λόγω του χαμηλού ΑΕΠ και της υψηλής ανεργίας της ΑΜ-Θ που αναμένεται να εκτοξευθεί οδηγώντας ακόμα περισσότερους νέους σε μετανάστευση. Η επιχειρηματικότητα της  περιοχής ιδιαίτερα η μικρή και η μεσαία, πέραν των εγγενών και διαθρωτικών προβλημάτων της, παλεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις που δέχεται από τις γειτονικές αγορές. Τα σωρευμένα αυτά προβλήματα διαρκώς οξύνονται και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Για τους λόγους αυτούς, και πέραν όλων των άλλων δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης και  στήριξης της επιχειρηματικότητας της ΑΜ-Θ, υπάρχει η αναγκαιότητα ενεργοποίησης του μόνου υπαρκτού και ψηφισμένου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα του άρθρου 41, που προβλέπει την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές  με χαμηλό ΑΕΠ και με υψηλή ανεργία. Πρόκειται για ενίσχυση που θα  επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έως του ποσού των εκατόν πενήντα (150) εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, θα συναρτάται με το μισθολογικό κόστος της κάθε επιχείρησης, θα δίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν θα μπορεί  να είναι μικρότερη από 6.000 ευρώ. Τον Νόμο αυτό  κρατάτε ανενεργό  αφού δεν έχετε ως σήμερα εγγράψει τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν εκδώσατε  τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για    για την διάθεσή τους στις δικαιούχες επιχειρήσεις. Επιπλέον δεν έχετε ανταποκριθεί έως σήμερα σε προηγούμενες ερωτήσεις μας  μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επειδή οι επιπτώσεις των μακρόχρονων δυσμενών οικονομικών συνθηκών αλλά και   της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης θα είναι ορατές και επώδυνες για τις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης.

Επειδή  η ρύθμιση που κάνατε για τις οφειλές των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών όπως η ΑΜ-Θ αφορά ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων αυτών. 

Επειδή το μόνο υπαρκτό νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας  επιχειρηματικότητα της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης είναι   ο Ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 41.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα ενισχύσουν άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης αξιοποιώντας το ψηφισμένο άρθρο 41 του  Ν. 4608/2019;
  2. Θα εγγράψουν στον προϋπολογισμό τα προβλεπόμενα κονδύλια;
  3. Θα εκδώσουν τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται  για  την  διάθεση των κονδυλίων αυτών  στις δικαιούχες επιχειρήσεις;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης (Τάκης) Χαρίτου

Αλεξιάδης Τρύφων

Γκαρά Νατάσα

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Σπίρτζης Χρήστος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος