ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                     8-9-2023

Ερώτηση 28 βουλευτών-«Ράλι ακρίβειας στην τιμή του ψωμιού: Σε απόγνωση καταναλωτές και αρτοποιοί» 

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού ελόγω της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών, του ρεύματος και των καυσίμων, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων της γειτονιάς.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση και συνυπογράφεται από 28 συνολικά βουλευτές, επισημαίνεται ότι «παρά την μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ αναμένονται νέες εκρηκτικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα». «Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, γεγονός που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία συνολικότερα» συνεχίζουν.

«Στο πλαίσιο αυτό», τονίζουν οι Βουλευτές, «ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίναξη των τιμών στα άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος ανέρχεται έως και στο 10%. Αύξηση που, όπως επισημαίνουν, δεν αντιστοιχεί στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών από τις αλευροβιομηχανίες». 

«Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία της γειτονιάς από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος μη διαχωρισμού των προϊόντων αρτοποιίας που δεν αποτελούν φρέσκο άρτο, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν ότι «πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο κλάδος παρουσιάζει μικρότερο τζίρο, μικρότερο όγκο πωλήσεων και ζημίες. Σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ενισχύονται περαιτέρω από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα όπως το Market Pass και το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά και οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες αρτοβιομηχανίας ώστε να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και να συμπιέζουν περαιτέρω το μερίδιο των μικρών αρτοποιείων στην αγορά».

Κατόπν τούτων οι βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών της μηχανισμών και την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να πατάξει την απροκάλυπτη κερδοσκοπία και να φρενάρει την ακρίβεια» και  ερωτούν μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς: σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών ιδιαίτερα στα άλευρα, που απειλεί τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων και δημιουργεί κίνδυνο αυξήσεων στην τιμή του ψωμιού επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές και αν προχωρήσουν σε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ψωμί. Ερωτούν ακόμη αν θα ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου και πώς θα αντιμετωπισθεί η κυριαρχία των ολιγοπωλίων και την καρτελοποίηση της αγοράς στα τρόφιμα;