ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                      4-3-2020

Θα καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το περιβαλλοντικό τέλος που μείωσε εντυπωσιακά τη χρήση της πλαστικής σακούλας;

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 31 συναδέλφους του, ερώτηση του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη,  σχετικά με το αν προτίθεται η κυβέρνηση της ΝΔ να καταργήσει το περιβαλλοντικό τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας, που οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση τη χρήση της.

Η επιβολή του παραπάνω τέλους έγινε με τον Ν. 4496/2017,  κατ΄εφαρμογήν ευρωπαϊκής Οδηγίας με σκοπό τη μείωση της χρήσης στις λεπτές σακούλες μεταφοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αποτέλεσμα ήταν από 1.8 δις τεμάχια το 2017, η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ να μειωθεί σε μόλις 24 εκ. τεμάχια το 2019.

Ωστόσο η ΝΔ, ως αντιπολίτευση το 2018 αλλά και ως κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2009, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, είχε εντάξει το παραπάνω περιβαλλοντικό τέλος, στους 29 άδικους φόρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η επιβολή του αποτελούσε υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.

Τώρα οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οικονομικών, εάν η κυβέρνηση επιμένει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους, με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος, των θαλασσών και των θαλασσίων ειδών, περνά μέσα και από τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τους κ.κ. Υπουργούς  

–          Ανάπτυξης & Επενδύσεων

–          Περιβάλλοντος & Ενέργειας

–         Οικονομικών

Θέμα: «Θα προβεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας;»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της 18.2.2020 “Η πλαστική σακούλα ηττάται κατά κράτος” αφού η χρήση της στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας μειώθηκε από 1,8 δισεκατομμύρια τεμάχια το 2017 σε μόλις 24 εκατομμύρια το 2019! Η παραπάνω εξαιρετική επίδοση είναι αποτέλεσμα της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας, η οποία υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια εναρμόνισης  της χώρας μας με την οδηγία 2015/720/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την νομοθέτηση του παραπάνω μέτρου, Νόμος 4496/2017 και ΚΥΑ «για τον καθορισμό μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015, (ΦΕΚ Β΄2812/2017), ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά εκ μέρους της ΝΔ, τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι το Δελτίο Τύπου της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των κ.κ. Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, με το οποίο κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή 29 νέων άδικων φόρων και καταστροφή της μεσαίας τάξης και με βάση το οποίο, το επίμαχο περιβαλλοντικό τέλος συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που υπερφορολόγησαν τους Έλληνες πολίτες. Και μάλιστα ενώ η επιβολή του συγκεκριμένου οικονομικού εργαλείου αποτελούσε υποχρέωση της πολιτείας στο πλαίσιο εφαρμογής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ελάχιστη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον, γεγονός που δεν είναι δυνατό να αγνοούσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ.

Σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τον Οκτώβριο του 2019 επίσης επέμεινε στην ίδια γραμμή αναφέροντας για πολλοστή φορά ότι “[…] επιβάλλατε 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι κοινωνικά πιο άδικοι.”

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας,

Επειδή ειδικότερα η προστασία των θαλασσών και των θαλασσίων ειδών έχει αποδειχθεί ότι σε μεγάλο βαθμό περνάει από την μείωση της κατανάλωσης πλαστικού και επομένως και της πλαστικής σακούλας

Επειδή το παραπάνω μέτρο που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αποτελεσματικό, τόσο ως προς την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, όσο και ως πράσινο οικονομικό μέτρο και κίνητρο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε σκοπεύουν να καταργήσουν τον 28ο από τους (κατά τη ΝΔ) άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και αν ναι, με τι μέτρο σκοπεύουν να το αντικαταστήσουν;

2. Εμμένει η κυβέρνηση στην προεκλογική δέσμευσή της και θα προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας σε ποσοστό 65%-70% συνολικά στην αγορά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα;

3. Ποια ήταν τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας το 2019;

4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή αντίστοιχων πράσινων οικονομικών και φορολογικών εργαλείων στο θέμα της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας ή σε άλλους τομείς, ή τις θεωρεί κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Ζ. Τρύφων 

Φάμελλος Π. Σωκράτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισσάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία