ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΤΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                   26-8-2020

Ερώτηση 33 βουλευτών:  «Η κυβέρνηση αφήνει τα δικαστήρια της χώρας χωρίς σχέδιο προστασίας από τον κορωνοϊό»

Ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας παραμένουν αθωράκιστα- με ευθύνη της κυβέρνησης- απέναντι στη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζεται σε ερώτηση 33  βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Δράμας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Όπως σε κάθε τομέα ευθύνης της κυβέρνησης, η απουσία οργανωμένου σχεδίου προστασίας των υπηρετούντων και εργαζόμενων στα δικαστήρια της χώρας, καθώς και των πολιτών που τα επισκέπτονται, μεταθέτει για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες στους ίδιους και τη λεγόμενη «ατομική ευθύνη»., επισημαίνεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Β’  Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεοδώρας Αυγέρη.

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πολύτιμο χρόνο να χαθεί και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συσσωρευμένα προβλήματα της αδράνειάς της. Όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για λαθεμένους χειρισμούς και ανυπαρξία σχεδιασμού», αναφέρουν οι βουλευτές, στην ερώτηση με αφορμή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατούν να συνδράμουν επαρκώς στη διαδικασία της απολύμανσης, παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και πολίτες που καθημερινά βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε ως συνέπεια τη διόγκωση του φόρτου εργασίας και τη μετάθεση όλων των υποθέσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης και τα εισοδήματα δικηγόρων, επιμελητών και άλλων επαγγελματιών.

Επειδή τα δικαστήρια συνιστούν, λόγω λειτουργίας και όγκου εργασιών, χώρους δυνητικής υπερμετάδοσης του ιού κι επειδή η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αντέχει άλλο πλήγμα από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η προστασία από την πανδημία όσων υπηρετούν ή επισκέπτονται τις πάσης φύσεως εποπτευόμενες υπηρεσίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθεί η ερώτησηΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θέμα: Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο προστασίας των υπηρετούντων και εργαζόμενων στα Δικαστήρια, καθώς και των πολιτών που τα επισκέπτονται;

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020 αρχίζει το δικαστικό έτος. Ωστόσο, η νέα δικαστική χρονιά  δεν προμηνύεται ευοίωνη, καθώς η Δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη- πέρα από τις λοιπές χρόνιες δυσλειτουργίες της- και με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο στα δικαστήρια, όπου καθημερινά συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, αστυνομικοί, δικηγόροι, απλοί πολίτες. Το  ίδιο πρόβλημα  εντοπίζεται και σε άλλες δομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα στα υποθηκοφυλακεία, τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αλλά και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα μέτρα προστασίας παραμένουν  ελλιπή, έως ανύπαρκτα.

Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αποτελεί περίτρανη απόδειξη της απουσίας οργανωμένου σχεδίου προστασίας των υπηρετούντων και εργαζόμενων στα Δικαστήρια της χώρας, καθώς και των πολιτών που τα επισκέπτονται.

Όπως, μάλιστα,  χαρακτηριστικά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος: «[…]Μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος προτείνεται να γίνει απολύμανση μόνο σε τέσσερα γειτνιάζοντα γραφεία του Εφετείου Θεσσαλονίκης και όχι σε όλο το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, όπως επίσης προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε με λύπη μας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατούν να συνδράμουν επαρκώς στη διαδικασία της απολύμανσης, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και πολίτες που καθημερινά βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Είναι σαφές ότι η έναρξη του νέου δικαστικού έτους  βρίσκει τα δικαστήρια και  τα υποθηκοφυλακεία της χώρας πλήρως ανοχύρωτα,  τους υπηρετούντες και τους πολίτες που τα επισκέπτονται, απροστάτευτους και εκτεθειμένους στην πανδημία. Η δε προστασία τους επαφίεται αποκλειστικά στους ίδιους και την «ατομική τους ευθύνη», καθώς ουδέν μέτρο και ουδεμία πρόνοια έχουν ληφθεί από την πλευρά του κράτους , όπως αυτό οφείλει.  

Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι  κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο πρώτο κύμα  της πανδημίας, το κλείσιμο των δικαστηρίων είχε ως συνέπεια την διόγκωση του φόρτου εργασίας και την μετάθεση όλων των υποθέσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.  Και επιπλέον, επέφερε σοβαρό οικονομικό πλήγμα στους δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και άλλους επαγγελματίες, των οποίων τα εισοδήματα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος συρρικνώθηκαν δραματικά.

Επειδή, η διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης στη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή, η προστασία της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους – ιδίως σε έκτακτες περιόδους υγειονομικής κρίσης – είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η έξαρση της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια για λαθεμένους χειρισμούς και ανυπαρξία σχεδίου.

Επειδή, εντός των επομένων εβδομάδων προβλέπεται το άνοιγμα των Δικαστηρίων, χωρίς όμως να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση της υγείας όσων υπηρετούν και όσων επισκέπτονται τα             δικαστήρια.

Επειδή, τα Δικαστήρια εκ της φύσεως και της λειτουργίας και του όγκου των εργασιών τους συνιστούν χώρους δυνητικής υπερμετάδοσης του ιού.

Επειδή, κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν πληγεί καίρια οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, όπως λ.χ. δικηγόρων, επιμελητών και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω οικονομική ζημία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την διασφάλιση της υγείας και την προστασία από την πανδημία όσων υπηρετούν ή επισκέπτονται τις πάσης φύσεως εποπτευόμενες υπηρεσίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Λάππας Σπυρίδων

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος