ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24-9-2020
Ερώτηση 44 βουλευτών με θέμα «Μέτρα τώρα για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία της δημόσιας υγείας σε φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών»
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση με την οποία ζητείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα εργασιακά δικαιώματα όσων απασχολούνται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Πάνου Σκουρλέτη, οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων, όπως πρόωρες καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρές αίθουσες, μη προστασία ευπαθών ομάδων, απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση εκτός διδακτικού ωραρίου.
Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης την παρατεταμένη άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και να συζητήσει τα προβλήματα αυτά.
Στην ερώτηση, επισημαίνεται ακόμη ότι υπάρχουν -κυρίως μικρές και μεσαίες- επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εργαζόμενων, ωστόσο δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και καλύπτουν μόνες τους το κόστος της οργάνωσης αυτής.
Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς με ποιες ενέργειες θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την καταγγελία των συμβάσεων τους, πως θα προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και υποχρεώνονται να διδάσκουν δια ζώσης, πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει συνωστισμός στις αίθουσες διδασκαλίας και με ποιο τρόπο θα παρέμβουν για να τηρηθεί η νομοθεσία.
Ρωτούν ακόμη πως θα διασφαλίσουν την τήρηση της διδακτικής ώρας των 45 λεπτών αντί των 60 που όπως καταγγέλλεται επιβάλλεται στη πράξη, πως θα διασφαλισθεί ότι το προιόν εργασίας των εκπαιδευτικών στα διαδικτυακά μαθήματα δεν θα χρησιμοποιείται κατά δοκούν από τις επιχειρήσεις χωρίς αμοιβή και σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καλύπτονται από τους εργοδότες τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι.