ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                          5-10-2020

Ερώτηση 45 βουλευτών για το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας  και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε με άλλους 44 βουλευτές, ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος τηλεκπαίδευσης σε  μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου και αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης της Κ.ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χάρη Μαμουλάκη, έχουν παρέλθει 27 ημέρες από την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ που προέβλεπε την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσους μαθητές εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες και πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων από όλη την Ελλάδα ότι τα παιδιά τους, δεν παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Με δεδομένο ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση, με σεβασμό στην προστασία της δημόσιας υγείας, ερωτάται, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας,  ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε πόσα σχολεία εφαρμόζεται το μέτρο της τηλεκπαίδευσης, ποιες ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό καλύπτει το υπουργείο Παιδείας, πόσοι καθηγητές διατέθηκαν για την εκπαίδευσή τους κ.α

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»

Στο άρθρο 8 της υπ. Αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3780/20), μεταξύ άλλων, ορίζονται οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου. Επίσης, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσους μαθητές απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες.

Η ως άνω ΚΥΑ δημοσιεύτηκε 8/9/2020 και η έναρξη της σχολικής περιόδου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Παρότι έχουν παρέλθει 27 μέρες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ και 21 μέρες από το άνοιγμα των σχολείων, πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων από όλη την Ελλάδα με παιδιά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα οποία δεν παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα παιδιά αυτά, εξαιτίας της έλλειψης έγκαιρης και συντονισμένης  οργάνωσης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, στερούνται το δημόσιο αγαθό της παιδείας. Ενώ η παρατεταμένη απουσία τους από το εκπαιδευτικό σύστημα, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Επειδή προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Επειδή η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην διακόπτεται η εκπαίδευση των παιδιών, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και προσωπικότητας.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε όλη την Επικράτεια και πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως; Σε πόσα και ποια σχολεία εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο;
  2. Τι προσφέρθηκε σε αυτά τα παιδιά σε όλη αυτή την περίοδο από την έναρξη της σχολικής περιόδου στις 14 Σεπτεμβρίου;
  3. Ποιες είναι οι ανάγκες τους σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ποιες από αυτές καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας;
  4. Πόσοι είναι οι καθηγητές, μόνιμοι ή αναπληρωτές, που διατέθηκαν για την τηλεκπαίδευση μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Έχουν και οι ίδιοι εκπαιδευτεί καταλλήλως για την άσκηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;
  5. Με ποιο πρόγραμμα πραγματοποιείται η τηλεκπαίδευση; Μέσω του προγράμματος της Cisco, της οποίας οι προδιαγραφές ελέγχονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έχει δώσει 3μηνη προθεσμία συμμόρφωσης στο Υπουργείο Παιδείας για να διορθώσει την απώλεια προσωπικών δεδομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεΐμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία