ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31-5-2020
Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για συνέχιση της στήριξης των παραγωγών που εντάχθηκαν στις βιολογικές καλλιέργειες
Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και 50 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη των παραγωγών που εντάχθηκαν στις βιολογικές καλλιέργειες.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά, από το 2017 που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και υλοποίησε το μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ), 2014-2020, για τις «βιολογικές καλλιέργειες», έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συνολικά 9.266 αγρότες σε όλη τη χώρα.
Όμως οι παραγωγοί αυτοί, που έχουν ήδη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις για τη μετάβαση από την συμβατική στη βιολογική γεωργία, βρίσκονται μετέωροι. Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει την χειμερινή καλλιέργεια του 2020 με βιολογικό προσανατολισμό και θα είναι άδικο να μην επιδοτηθούν για τη συγκεκριμένη δράση.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι η αδράνεια της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου και η απόφαση να μην επεκταθεί το Μέτρο 11 για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη πέραν της αρχικής τριετίας, οδηγούν την πλειοψηφία των αγροτών σε απόγνωση και στον φόβο ότι θα οδηγηθούν στην απώλεια συνολικά της προσπάθειας που καταβάλλουν τρία χρόνια τώρα.
Με δεδομένο ότι αγρότες και παραγωγοί είναι αναγκασμένοι σήμερα να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την αδιαλλαξία της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς, εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα εν γένει, ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για άλλους κλάδους της οικονομίας, οι βουλευτές ερωτούν εάν θα επεκταθεί για άλλα δύο χρόνια η στήριξη όσων έχουν ενταχθεί το πρόγραμμα των βιολογικών καλλιεργειών.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:
ΘΕΜΑ: «Συνέχιση στήριξης παραγωγών που εντάχθηκαν στις Βιολογικές Kαλλιέργειες»
Το 2017 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των πολιτικών που εφάρμοσε για την στήριξη των παραγωγών της χώρας και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, προκήρυξε και υλοποίησε το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα την τριετία από το 2017 και μέχρι σήμερα 9.266 αγρότες σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και 1176 αγρότες από την περιοχή του Έβρου. Οι παραγωγοί αυτοί μετά από τρία χρόνια στα οποία κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για την μετάβαση από την Συμβατική στην Βιολογική Γεωργία, προχωρώντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και στις απαραίτητες επενδύσεις και καταναλώνοντας σημαντικά κεφαλαία, σήμερα βρίσκονται μετέωροι. Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει την χειμερινή καλλιέργεια του 2020 με βιολογικό προσανατολισμό και θα είναι άδικο να μην επιδοτηθούν για τη συγκεκριμένη δράση.
Η αδράνεια της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου και η απόφαση να μην επεκταθεί το Μέτρο 11 για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη πέραν της αρχικής τριετίας, δυνατότητα που υφίσταται σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 130/5917 (18.01.2017) πρόσκληση του Μέτρου 11, οδηγούν την πλειοψηφία των αγροτών σε απόγνωση και στον φόβο ότι θα οδηγηθούν στην απώλεια συνολικά της προσπάθειας που καταβάλλουν τρία χρόνια τώρα. Ανάλογο αίτημα έχουν καταθέσει τόσο η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων όσο και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο έχει υπολογίσει ότι το απαιτούμενο ποσό για να υλοποιηθεί η διετής παράταση του προγράμματος είναι λιγότερο από 55.000.000 €.
Συν τοις άλλοις αγρότες και παραγωγοί είναι αναγκασμένοι σήμερα να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την αδιαλλαξία της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς, εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα εν γένει, ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για άλλους κλάδους της οικονομίας.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς βιολογικής γεωργίας που εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 το 2017 η παράταση του προγράμματος για τουλάχιστον δύο έτη περαιτέρω.
Eρωτάται ο Υπουργός:
- Θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα ενεργοποιεί την επέκταση της εγκριθείσας τριετίας για όλους τους δικαιούχους του Μέτρου 11 για επιπλέον δύο έτη, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη;
- Από πού σχεδιάζει το Υπουργείο να βρει τους απαραίτητους πόρους για την επέκταση του προγράμματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αθανασίου Νάσος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστόλου Βαγγέλης
Αραχωβίτης Σταύρος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος