ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                       6-4-2020

Ερώτηση για λήψη μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, την εξασφάλιση καλών τιμών σε παραγωγό και καταναλωτή και την αποφυγή ελληνοποιήσεων εν όψει του Πάσχα.

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 37 συνάδελφοί του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ερώτηση για τη λήψη μέτρων στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων και την εξασφάλιση καλών τιμών σε παραγωγό και καταναλωτή καθώς και την  αποφυγή ελληνοποιήσεων εν όψει του Πάσχα.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως τα μέτρα  αντιμετώπισης της Πανδημίας που έχουν ήδη ληφθεί, όπως οι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών,  η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και οι παγκόσμιες συνέπειες της Πανδημίας, όπως το πλήγμα στον τουρισμό και η τραγική μείωση των εξαγωγών κρέατος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπό κανονικές συνθήκες λόγω της παραμονής του Πάσχα των καθολικών θα ήταν αυξημένες, έχουν επιφέρει σημαντική μείωση στη κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και δραματική μείωση  στη τιμή πώλησης στο παραγωγό.

Η συμπίεση δε αυτή των τιμών έρχεται μετά από μια προηγούμενη περίοδο πτώσης των τιμών που εν πολλοίς έχει αποδοθεί στις εκτεταμένες ελληνοποιήσεις και που έχει συμπιέσει ήδη την βιωσιμότητα αυτών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Με την ερώτησή που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατ. Παπανάτσιου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν μεταξύ άλλων, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας στους πληττόμενους από την κρίση της Πανδημίας, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κλπ υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω ενισχύσεις των παραγωγών,  μεταξύ των οποίων και η αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν ποιά μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να αποφευχθούν «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων  και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων  των εγχώριων προϊόντων κρέατος  σε τιμές προσιτές στο καταναλωτή και ικανοποιητικές για τον παραγωγό. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων – Εξασφάλιση καλών τιμών σε παραγωγό και καταναλωτή και αποφυγή ελληνοποιήσεων εν όψει του Πάσχα»

Ο τομέας της ζωικής παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, παράγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο εθνικό προϊόν της χώρας. Η σημασία της ζωικής παραγωγής στην ανάπτυξη της χώρας υποδεικνύεται και από το γεγονός ότι συνεισφέρει το 30% της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής.

Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η ιδιαίτερη οικονομική σημασία της καταδεικνύεται από την παραγωγή υψηλών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, με υψηλό βαθμό εξαγωγικής δραστηριότητας παγκοσμίως (φέτα, γιαούρτι).  Χάρις σε αυτή εξασφαλίζεται εισόδημα και εργασία σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες των ορεινών κυρίως και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ενώ παράλληλα στηρίζεται η συνέχεια της ζωής στις περιοχές αυτές και αξιοποιούνται βοσκότοποι ακατάλληλοι για άλλη χρήση.

Τα μέτρα  αντιμετώπισης της Πανδημίας που έχουν ήδη ληφθεί, όπως οι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών,  η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης , αλλά και οι παγκόσμιες συνέπειες της Πανδημίας, όπως το πλήγμα στον τουρισμό και η τραγική μείωση των εξαγωγών κρέατος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπό κανονικές συνθήκες λόγω της παραμονής του Πάσχα των καθολικών θα ήταν αυξημένες, έχουν επιφέρει σημαντική μείωση στη κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και δραματική μείωση  στη τιμή πώλησης στο παραγωγό (φετινή τιμή 3,5-4ευρω/κιλο, περσινή 5,80-6,2). Η συμπίεση δε αυτή των τιμών έρχεται μετά από μια προηγούμενη περίοδο πτώσης των τιμών που εν πολλοίς έχει αποδοθεί στις εκτεταμένες ελληνοποιήσεις και που έχει συμπιέσει ήδη την βιωσιμότητα αυτών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επειδή η  Πανδημία του Κορωνοϊού έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων, ενώ η διαφαινόμενη συνέχισή της θα επιδεινώσει περεταίρω το εισόδημα και τη βιωσιμότητά τους και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή τους.

Επειδή,  εν  όψει του Πάσχα, πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων των εγχώριων προϊόντων κρέατος και κηπευτικών, σε τιμές προσιτές στο καταναλωτή και ικανοποιητικές για παραγωγό.

Επειδή είναι φανερό ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η αποφυγή οποιασδήποτε ελληνοποίησης και η διενέργεια εντατικών ελέγχων για την εξάλειψη οποιασδήποτε προσπάθειας αισχροκέρδειας.

Επειδή  όλες οι συναφείς επαφές έως και η τελική πρόσβαση θα πρέπει να γίνονται με τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν τη μετάδοση  της ασθένειας του κορωνοϊού στους εργαζόμενους και στους κτηνοτρόφους που θα συνοδεύουν τα ζώα τους, εν όψει της αυξημένης κίνησης που θα έχουν λόγω Πάσχα.

Επειδή επιπλέον είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας  όλων των  κτηνοτρόφων που πλήττονται από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος, όπως δόθηκαν στις πληττόμενες από τη πανδημία του κορωνοϊού επιχειρήσεις (αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κλπ υποχρεώσεων τους).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποια μέτρα πρόκειται να προβούν ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνοποίησης και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων  των εγχώριων προϊόντων κρέατος  σε τιμές προσιτές στο καταναλωτή και ικανοποιητικές για παραγωγό;
  2. Πρόκειται να οριστούν όροι λειτουργίας των σφαγείων σε όλη τη χώρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού ενόψει της αυξημένης κίνησης του Πάσχα αλλά παράλληλα να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα και οι κτηνοτρόφοι;
  3. Πρόκειται να εντάξουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας στους πληττόμενους από την κρίση της Πανδημίας, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κλπ υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων;
  4. Πρόκειται να δοθεί άμεσα η συνδεδεμένη ενίσχυση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησής της όπως ζητούν πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι;
  5. Πρόκειται να προχωρήσουν  σε ενέργειες ώστε να ενταχτούν οι κτηνοτρόφοι σε πρόγραμμα ενισχύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη Πανδημία;
  6. Πρόκειται να προχωρήσουν σε εντολή αναστολής εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, καθώς και στην αναστολή διακοπής των αντίστοιχων παροχών ρεύματος και νερού σε σταβλικές και μεταποιητικές εγκαταστάσεις;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέτυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Ψυχογιός Γεώργιος