ΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                    5-4-2023

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους

O βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, σyνυπέγραψε μαζί με 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας με την οποία ζητούν να μάθουν τις οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ποιες είναι οι ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη οι βουλευτές επισημαίνυν ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απεκάλυψε εκτός των άλλων, τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train, που προβλέπει μεγάλη μείωση των επενδυτικών υποχρεώσεών της, περίπου 600 εκ. ευρώ, και ταυτόχρονα την απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου (ETCS), παρότι της έχει ανατεθεί η δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών για 15 έτη, με επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Αναφέρουν επίσης ότι την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ ο Οργανισμός απαξιώθηκε συνειδητά τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομή, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της συνειδητής μη επαρκούς επιχορήγησης του Οργανισμού, στην πορεία της εξαγγελμένης πρόθεσής της για ΣΔΙΤ που περιελάβανε τη συντήρηση και τη λειτουργία, την ίδια στιγμή που γινόταν «πάρτι» απευθείας αναθέσεων 9.5 δις ευρώ και «πάρτι» προσλήψεων ειδικών φρουρών ακόμη και για τα Πανεπιστήμια. Ήδη, σε πρόσφατα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί πως η HELLENIC TRAIN οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε τέλη υποδομής, στον ΟΣΕ.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ρωτούν ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς το ελληνικό δημόσιο, τον  ΟΣΕ, και την ΓΑΙΟΣΕ, πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας προς αυτές και ποιες ενέργειες έχετε γίνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου. Ζητούν επίσης να προσκομισθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

 Επισυνάπτεται η Ερώτηση