ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                  11-4-2023

 «Εξαγωγή του κατασκοπικού λογισμικού PREDATOR και οι ενέργειες του ΥΠΕΞ»-Να κατατεθεί το όρισμα της ΕΔΕ για τις άδειες εξαγωγής ζητούν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων με την οποία 41 συνολικα βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα της ΕΔΕ για τις άδειες εξαγωγής του κατασκοπικού λογισμικού PREDATOR από την Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία στην εταιρεία Intellexa SA.

Στην ΑΚΕ που κατατέθηκε με πρωτοβουλία  του Τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλο, αναφέρεται χαρακτηριστικά:. 

– Σε συνέχεια της έρευνας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά σε βάθος την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και  πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

– Ως γνωστό, επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία, δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA  διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ το Νοέμβριο του 2022, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί.

– Το εν λόγω πόρισμα σχετίζεται με την γενικότερη παράνομη χρήση του κατασκοπικού λογισμικού, η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατόπιν της έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ, τα ευρήματά του πρέπει να τεθούν υπόψη της Βουλής.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά περιορισμένου αριθμού εκπροσώπου των κομμάτων.

Επισυνάπτεται η ΑΚΕ