Θ. Ξανθόπουλος: Ευρωπαϊκό θέμα το προσφυγικό, απαιτεί μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει-Απαράδεκτα τα φαινόμενα ιδιωτών ενόπλων-Να εφαρμοστεί η νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο

«Στα σύνορα του Εβρου έχουμε ένταση από εξαθλιωμένους ανθρώπους που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εισβολή ή πόλεμο όπως ισχυρίζονται κάποιοι», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Epsilon tv και την εκπομπή Παρεμβάσεις του Blue Sky με τον Γ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε απαράδεκτες ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις που επιτρέπουν σε ιδιώτες να οπλοφορούν και να υποκαθιστούν την έννομη τάξη στον Εβρο και τα νησιά, αποδίδοντας την ευθύνη για το κλίμα αυτό, στην όλη στάση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι χώρα με αρχές και κανόνες δικαίου τις οποίες ουδείς επιτρέπεται να παραβιάζει», υπογράμμισε.

Οσον αφορά τον Εβρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ορθώς έκλεισαν τα σύνορα λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή αλλά σημείωσε ότι η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το νόμο, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο.

Αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία δημοσιογράφου από την Μυτιλήνη στον Blue Sky, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής που ακολουθεί τώρα το Λιμενικό, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, γίνονται ελιγμοί από τα ελληνικά σκάφη  γύρω από τις βάρκες προσφύγων-μεταναστών και ρίχνονται εναντίον τους προειδοποιητικές βολές! Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως στο βαθμό που τα αναφερόμενα είναι αληθή, πρόκειται για πρακτική που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο προστασίας των προσφύγων.

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι θέμα Ελληνοτουρκικής διαφοράς αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης όμως κωφεύει στο αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και δεν ζητά  να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ προκειμένου να θέσει τα ελληνικά αιτήματα για ισομερή και δίκαιη κατανομή των προσφύγων και αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου καθώς επίσης και το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Το προσφυγικό είναι πρωτίστως ζήτημα μεγάλων πρωτοβουλιών αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείρισή του», επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η Μόρια επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχε 5.000 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 25.000 ενώ ο συνολικός προσφυγικός-μεταναστευτικός πληθυσμός στα ελληνικά νησιά υπερβαίνει τις 42.000 άτομα.

Δείτε στο Blue Sky από 37’.33’’ και μετά

Δείτε στο Epsilontv από το 15′.10”

https://www.youtube.com/watch?v=yzm9dXYim8k