Δήλωση – απάντηση βουλευτών και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, για τα όσα είπε κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκηση επί του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων»

Δήλωση

Η κ. Βούλτεψη ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπεία ήταν ανεφάρμοστος και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν εξέδωσε καμία Υπουργική ή Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από το βήμα της Επιτροπής την παραπέμψαμε στα αντίστοιχα ΦΕΚ για την εφαρμογή του Μητρώου Επαγγελματιών Επιτρόπων, τις προϋποθέσεις ορισμού αυτών (ΦΕΚ Β2558/2019), τη λειτουργία του Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων(ΦΕΚ Β2890/2019) και Εθνικό Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΦΕΚ Β 2399/2019).

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπεία συντάχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΕΚΚΑ, αρμόδιους για την παιδική προστασία, με την συνεργασία διεθνών φορέων, ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε μεταβατικό πρόγραμμα επιτροπείας έως την έναρξη του εθνικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Σε συνεργασία με την FRA και το AMIF επικαιροποιήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και τις προδιαγραφές υποδομών, προσωπικού, αναλογίας παιδιών –ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Το 2015 είχαμε παραλάβει 380 θέσεις φιλοξενίας, ανεπαρκείς να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών που διαβιούσαν σε κολαστήρια κέντρων υποδοχής, κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Τέσσερα χρόνια αργότερα παραδώσαμε 2.250 θέσεις,  ήτοι εξαπλάσιες από όσες παραλάβαμε.

Το αφήγημα της ΝΔ περί «γενικών προσκλητηρίων», στο οποίο επιμένει, καταρρέει από τους αριθμούς που φαίνονται στα επίσημα στοιχεία του ΕΚΚΑ, αφού ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων είχε αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με αυτά που τους παραδώσαμε. Ο αριθμός των «χαμένων» παιδιών, υπόθεση για την οποία έχει κατηγορηθεί η χώρα, έχει την υπογραφή των αρμόδιων Υπουργών της σημερινής Κυβέρνησης που αρνήθηκε να εφαρμόσει έναν άρτιο νόμο που χαρακτηρίστηκε ως καλή πρακτική διεθνώς, μόνο επειδή ήταν νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ντροπιαστικό νομοσχέδιο για την επιτροπεία, που φέρνει η Κυβέρνηση, καταπατά όλα τα δικαιώματα των Ασυνόδευτων Ανήλικων διαχωρίζοντας τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα, σε ιθαγενή και ξένα, σε άνω και κάτω των 15 ετών και θεωρώντας την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα,  τα επιστρέφει σε αυτήν.

Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επί τρία χρόνια, τον οποίο μάλιστα πριν ένα μήνα ενέταξαν στον «Κώδικα» που ψήφισαν, και σήμερα τον καταργούν. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ στις 28/06/2022 επισημαίνει την καθυστέρηση της Ελλάδας στην εφαρμογή του θεσμού της Επιτροπείας. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο βάζουν σε νέες περιπέτειες τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά κατατρεγμένα, εκ των οποίων το 85% είναι έφηβοι με ψυχικά τραύματα, παιδιά που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας έσωσαν την τιμή της Ευρώπης. Διαχειριστήκαμε ένα διεθνές ζήτημα, πολυδιάστατο και σύνθετο, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αντίθετα,  η κυβέρνηση Σαμαρά καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα για την διαχείριση του τραγικού περιστατικού στο Φαρμακονήσι το 2014,  με θύματα 8 γυναίκες και 3 παιδιά.

Όσο και να φωνάζει η κυρία Υφυπουργός ότι η χώρα καταδικάστηκε μόνο για την μη διεξαγωγή έρευνας, ως αυτό να ήταν λίγο, καλό θα ήταν να διαβάσει την απόφαση του ΕΔΔΑ. Η χώρα καταδικάστηκε για παραβίαση τόσο του άρθρου 2 όσο και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε, όχι μόνο ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στη χώρα δεν ήταν η δέουσα και «έκλεισε» χωρίς να εξεταστούν σε βάθος τα γεγονότα, αλλά, ρητά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ευθύνες που αποσιωπήθηκαν.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθιστά την χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης –φρούριο και όχι προπύργιο της Ευρώπης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί ουσιαστικά αυτήν την πολιτική της, ενώ υποκριτικά και προσχηματικά αναφέρεται στην προστασία των ασυνόδευτων παιδιών μέσα από ένα συνονθύλευμα ανεφάρμοστων διατάξεων επιτροπείας με τις οποίες το κράτος αποποιείται των ευθυνών του, διασπά το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας και αφήνει τον εντεταλμένο επίτροπο του παιδιού πρακτικά ανεξέλεγκτο.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, μπορείτε ανερυθρίαστα να δηλώνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες και αν σας επιπλήττει η κυρία Γιόχανσον, όμως ήδη σας αποδοκιμάζουν ανοιχτά ακόμη και οι φίλοι σας στην Κομισιόν, ενώ η πολιτική σας θεωρείται πλέον de facto ότι δημιουργεί αποκλεισμούς και γκρίζες ζώνες, δεν προστατεύει αλλά θέτει σε κίνδυνο ζωές.

Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη

Γιώργος Ψυχογιός, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης

Γιάννης Μουζάλας, πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δημήτρης Βίτσας, τέως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής – Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ.