ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                 9-5-2022

«Φύλλο και φτερό» με ντροπιαστικό τρόπο κάνει η Ε.Ε το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας για τη νέα ΚΑΠ-Ερώτηση 51 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 51 συνολικά βουλευτών, θέτοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων προ των ευθυνών της για τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές που έκανε στην βιαστική και εν κρυπτώ σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) της χώρας για τη νέα ΚΑΠ και απαιτούν να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο πως σκοπεύει να διορθώσει, έστω και τώρα, με όραμα και στρατηγική, αυτή τη ντροπιαστική αστοχία.

    Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Στ. Αραχωβίτη, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

–   Τελικά δίκαια αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιος τομέας που οι “άριστοι” και οι “επιτελικοί” να μην μένουν μετεξεταστέοι. Αυτή τη φορά, “κάτω από τη βάση” βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της χώρας για τη νέα ΚΑΠ, με ένα κείμενο σχεδόν 300 παρατηρήσεων στην υποτιθέμενη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ.

–   Μέσα από 29 αρχικές και κομβικές παρατηρήσεις, η ΕΕ κάνει “φύλλο και φτερό” το Στρατηγικό Σχέδιο, αμφισβητώντας τη συνοχή και συνέπεια του σχεδίου με τα αποτελέσματα της SWOT Ανάλυσης, και κυρίως το κατά πόσο  εξυπηρετεί  την ανθεκτικότητα της γεωργίας και τη διασφάλιση της πιο κρίσιμης από ποτέ διατροφικής ασφάλειας, ενώ ζητείται να αναθεωρηθούν οι στόχοι και ο έλεγχος της επίτευξής τους. 

–  Ακόμη, κρίνεται αναποτελεσματική η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση και την ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αμφισβητείται ευθέως η ενίσχυση της εμπορικής και διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών. 

–   Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις βρίσκονται ουσιαστικά “στον αέρα”, ενώ η αντιμετώπιση των κινδύνων για την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και η διαχείριση των επιπτώσεων των κρίσεων, με διπλό στόχο τη διασφάλιση της παραγωγής και του αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους παραγωγούς, τίθενται σε αμφισβήτηση. Αλλά και στην περιβαλλοντική διάσταση, η ΕΕ διαπιστώνει περιορισμένες δυνατότητες του ΣΣ.

–   Οι αρνητικές συνέπειες των ατυχών, αποσπασματικών και δέσμιων ποικίλων συμφερόντων πολιτικών επιλογών που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση θα είναι τεράστιες για τους αγρότες και την παραγωγή, κι αυτό γίνεται πια καθαρό, με τον πιο ντροπιαστικό δυστυχώς τρόπο, ακόμη και από την ΕΕ. 

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: