Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα της γυναίκας διεθνώς συμπυκνώνοντας τους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος για αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του μισού πληθυσμού της γης.

Εορτάζεται ως ανάμνηση της πρώτης οργανωμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, την 8η Μαρτίου 1857, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι κοινωνικοί αυτοί αγώνες δεν μπορεί φυσικά να εξαντλούνται σε μία μέρα γιορτής και μνήμης. Είναι συνεχείς και διαχρονικοί.

Η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι υπόθεση δημοκρατίας. Αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Αφορά τους πάντες.

Η μάχη για την αποδόμηση και κατάργηση όλων των νοοτροπιών, αντιλήψεων και πολιτικών που αναπαράγουν και ενισχύουν τα αναχρονιστικά στερεότυπα και τις έμφυλες ανισότητες είναι διαρκής. Και θα συνεχίζεται έως ότου γίνει πράξη η ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στη καθημερινή μας ζωή, στη κουλτούρα και τη συνείδηση όλων μας.