Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στη Δράμα τα «Ελευθέρια» την Παρασκευή 1 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, πριν από 109 χρόνια, το 1913.
Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, κ. Παντελεήμονα. Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον δημοτικό κήπο, στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρουεκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή παρέστησαν και οι Πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, οι οποίοι βρέθηκαν στη Δράμα στο πλαίσιο της 5ης Ολομέλειάς τους. Μάλιστα αντιπροσωπεία των Προέδρων κατέθεσε στεφάνι στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων δήλωσε: «Της χθεσινής ημέρας, της σφαγής των κατοίκων του Δοξάτου, που ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους, διαδέχεται σήμερα η χαρά των Ελευθερίων της Δράμας, 1η Ιουλίου 1913 ημέρα των Αγίων Αναργύρων.
Τελέσαμε στον Ναό των Αγίων Αναργύρων τη θεία λειτουργία με τη Δοξολογία δοξάσαμε τον Άγιο Θεό γιατί μας χάρισε την ελευθερία μας και εδώ στο μνημείο της Ελευθερίας κάναμε την επιμνημόσυνη δέηση για να αναπαύσει όλους εκείνους οι οποίοι για πολλούς αιώνες περίμεναν την ελευθερία, αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για να την απολαμβάνουμε εμείς. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους.

Στον λαό της Δράμας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να χαρίζει ο Χριστός την υγεία, την ελευθερία, την ενότητα και την ομόνοια. Χρόνια πολλά και ευλογημένα».
Στο μήνυμά του για την ημέρα, ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης σημείωσε: «Οι Μακεδόνες στέλνουμε σήμερα από τη Δράμα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε όσους διεκδικούν να παίξουν τον ρόλο του ταραξία στη γειτονιά μας και λέμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν πάμε πίσω. Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τον αέρα και τις θάλασσες μας. Προχωρούμε δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Ο Βουλευτής κ. Μπλούχος ανέφερε: «Σήμερα η Δράμας μας γιορτάζει, γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Χρέος τιμής, καθήκον μνήμης για όλους εμάς που πρέπει να φανούμε αντάξιοι, δεν ξέρω αν είμαστε, αλλά πρέπει να φανούμε αντάξιοι της ελευθερίας που αυτοί μας, έδωσαν για μια προοπτική για τον τόπο μας ευημερίας, για μια ουσιαστική προοπτική. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Όλοι μαζί, ενωμένοι, με εθνική ομοψυχία, με ηθικό, με εθνική αυτοσυνειδησία, μπορούμε να προχωρήσουμε. Ας είναι όλοι όσοι έπεσαν από αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο πυξίδα και δρομοδείχτης στη μελλοντική πορεία μας. Χρόνια πολλά Δράμα, χρόνια πολλά Μακεδονία, χρόνια πολλά Ελλάδα».
Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Βουλευτής κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζουμε. 109 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη και η Δράμα εντάχθηκε στον εθνικό κορμό και συνεχίζει έκτοτε αδιατάρακτα την πορεία της. Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για εμάς τους Δραμινούς, αλλά είναι και μια μεγάλη ημέρα για τη χώρα, γιατί ακριβώς η χώρα επεκτάθηκε, απέκτησε χώρο, ενέταξε πληθυσμούς που ζούσαν εκτός των ορίων της εποχής εκείνης και η ένταξη αυτών των περιοχών έδωσε νέα δυναμική στην προσπάθεια της χώρας. Σήμερα, σε συνθήκες αναθεωρητισμού, σε συνθήκες αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αυτές οι επέτειοι θυμίζουν τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα, καθώς και της ευθύνης που έχουμε να παίξει η χώρα μας ένα ενεργό, σταθεροποιητικό και ειρηνευτικό ρόλο στην περιοχή, ακριβώς διότι η περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ως πολίτες της Δράμας έχουμε πολύ ζωντανές τις μνήμες όλων των περιπετειών για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ας είναι η μνήμη τους ενεργή. Ας είναι η ευθύνη μας παρούσα για μία Δράμα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και μπορεί να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ανόρθωσης όλης της Ελλάδας, όλης της κοινωνίας. Και του χρόνου».

Η Βουλευτής κα Κεφαλίδου δήλωσε: «Χρόνια πολλά. 1η Ιουλίου, μια ημέρα σημαντική, ένδοξη, μέρα χαράς για τον τόπο, απελευθέρωση της Δράμας από την πιο βάρβαρη, πιο βάναυση κατοχή, τη βουλγάρικη κατοχή. Κάθε σπίτι έχει και μια ιστορία και μια πληγή να διηγηθεί. Οι συντοπίτες μας έδωσαν αγώνα για τα ιδανικά τους, για τις αξίες τους και κατέθεσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, υπερασπιζόμενοι την πόλη τους, τα ιδανικά τους, τις ελευθερίες τους. Θυμόμαστε, δεν ξεχνούμε. Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα που πρέπει να μας προβληματίζει και να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, γιατί ζούμε σε ταραγμένες εποχές, ζούμε σε μια περιοχή, που γεωπολιτικά το τελευταίο διάστημα περνάει μεγάλη περιπέτεια, με όξυνση, με ένταση από τη γείτονα. Χρόνια πολλά για σήμερα. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν επίσης και εύχομαι να είμαστε γεροί, με δυνάμεις. Χρόνια πολλά Δράμα».
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε: «Η άδικη σφαγή των κατοίκων του Δοξάτου την 30η Ιουνίου του 1913 αποτέλεσε τον προπομπό της απελευθέρωσης της πόλης της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913 από τον διορατικό και έμπειρο Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό που μαζί με τον ένδοξο ελληνικό στρατό μπήκε απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας πριν από 109 χρόνια. Η σταθερή προσήλωση των Δραμινών στην ελληνική παιδεία, στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, αποτέλεσαν εκείνα τα συστατικά που πριν από 109 χρόνια έδωσαν την ελευθερία στον τόπο μας. Αυτά τα συστατικά είναι που και σήμερα μας κάνουν δυνατούς για να προχωράμε μπροστά και να έχουμε αυτό το πνεύμα αγωνιστικότητας και σταθερότητας στις αρχές, στα ιδεώδη και στις αξίες του ελληνικού Γένους. Χρόνια πολλά στη Δράμα μας, χρόνια πολλά στις Δραμινές και στους Δραμινούς».
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε: «109 χρόνια ελεύθερης Δράμας. Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα. Η Δράμα γιορτάζει τα Ελευθέρια της με όλη την κατάνυξη και τη λαμπρότητα που αρμόζει, δεδομένου ότι έχουμε επιστρέψει σιγά σιγά στην κανονικότητα. 109 χρόνια αγώνων, 109 χρόνια διαρκούς προσπάθειας προκειμένου η πόλη μας, ο Νομός μας να βελτιωθεί, να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί, κατά τον προσήκοντα τρόπο. Εμείς από την πλευράς μας, ερχόμαστε για να τιμήσουμε τους ήρωές μας, τους νεκρούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι. Από το 1913 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Η Ελλάδα μας έχει γίνει ένα κράτος ισχυρό, δυνατό, με εθνική ανεξαρτησία, η οποία δεν αμφισβητείται και κόντρα στις αναθεωρητικές τάσεις της εποχής, στέκεται όρθια και αγέρωχη, διατρανώνοντας ότι η ελευθερία και όλες οι αρχές και αξίες των προγόνων μας παραμένουν ζωντανές. Τύχη αγαθή έχει φέρει τα πράγματα, έτσι ώστε σήμερα να γιορτάζουμε τα 109 έτη από την απελευθέρωση της Δράμας, παρουσία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία και μάλιστα κατέθεσαν και στεφάνι εδώ στο Άγαλμα της Ελευθερίας, σε μία ένδειξη σεβασμού σε όλους τους νεκρούς μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που με πλαισιώνουν οι συνάδελφοί μου την ημέρα αυτή, μια ημέρα γιορτής και εύχομαι σε όλες τις Δραμινές και τους Δραμινούς χρόνια πολλά».
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Χρήστος Θεοδώροπουλος, εκπροσωπώντας όλους τους Προέδρους, δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του φίλου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Παπαθεοδώρου. Όλοι οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας είμαστε εδώ. Συνέπεσε αυτή η πρόσκληση με μια ιστορική ημέρα για την ακριτική Δράμα. Είναι τα 109 χρόνια από τα Ελευθέρια. Είναι μια ημέρα που γιορτάστηκε και πραγματικά το είδα ιδίοις όμμασι με μεγάλη λαμπρότητα, με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου. Είναι μεγάλη η χαρά μας που κι εμείς, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που προσπαθούμε από τον νευραλγικό θεσμό του Προέδρου των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας να συνδράμουμε. Είναι τα διήμερα πλέον, γιατί θα πάμε και στη Θάσο τις επόμενες δύο ημέρες, η 5η Ολομέλεια των Προέδρων. Προσπαθούμε κι εμείς από τον θεσμό αυτό να συνδράμουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικό κύτταρο της κεντρικής διοίκησης και νομίζω ότι αυτές οι συνέργειες, με χαρά είδαμε τη συνέργεια αυτή να μετουσιώνεται και στη Δράμα, θα φέρουν την τοπική αυτοδιοίκηση ένα βήμα περισσότερο κοντά στην περιφερειακή διακυβέρνηση, που νομίζω ότι πρέπει να είναι πλέον και αυτοσκοπός της κεντρικής διοίκησης. Χρόνια πολλά στη Δράμα».
Στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου σημείωσε: «Τα 500 και πλέον χρόνια σκληρής σκλαβιάς που βίωσε ο τόπος μας δεν ήταν ικανά ούτε να σβήσουν την εθνική συνείδηση της Δράμας ούτε την ορθόδοξη συνείδηση του λαού της. Με όπλα την πίστη στα ιδεώδη του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, οι Δραμινοί του τότε έδωσαν έναν πολιτικό, διπλωματικό και ένοπλο αγώνα για να μπορούμε να γιορτάζουμε σήμερα εμείς τα 109 χρόνια της ελεύθερης Δράμας. Είναι ένα ορόσημο η σημερινή ημερομηνία. Ήταν το εφαλτήριο για τη Δράμα του σήμερα και το εφαλτήριο για τη Δράμα του μέλλοντος, για την οποία οι νέες γενιές πρέπει να παλεύουμε. Χρόνια πολλά σε όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς. Χρόνια πολλά στη Δράμα μας».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης δήλωσε: «109 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας, από τη διπλή κατοχή. Χρόνια πολλά στην ηρωική και μαρτυρική Δράμα, χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος επεσήμανε: «Χθες ήταν η επέτειος της σφαγής του Δοξάτου. Σήμερα είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Δράμας, 1η Ιουλίου. Σημαντικές ημερομηνίες για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Σήμερα, που η πατρίδα μας φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν λεκτικά να απειλείται και πάλι, νομίζω ότι αυτές οι επέτειοι, οι ημερομηνίες, καταδεικνύουν την έννοια του πάθους του Ελληνισμού για ελευθερία και τη συμμετοχή των Ελλήνων στο αγαθό της ελευθερίας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας δεν θα μπορούσε να απέχει από μια τέτοια εκδήλωση, από μια τέτοια επέτειο. Χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές».