Τις τελευταίες ημέρες, η υπόθεση Κουφοντίνα κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Με τη στήριξη που παρέχει το κόμμα σας στον καταδικασθέντα, καταγγέλλεσθε, ότι ‘’καλύπτετε έναν τρομοκράτη’’…, τι μας απαντάτε…;

Το θέμα ξεκίνησε από μία μονομερή απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία παρά τα όσα αναφέρει ο νόμος, που πρόσφατα ψήφισε η Ν.Δ., αποφάσισε τη μεταγωγή Κουφοντίνα σε άλλη φυλακή, απ’ αυτήν στην οποία προηγουμένως εξέτιε την ποινή του, πριν δηλ. μεταφερθεί στις αγροτικές φυλακές. Επομένως η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα θέμα, το οποίο ρύθμιζε εξ αρχής ο νόμος. Έχουμε πει λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι ΔΕΝ είναι θέμα Κουφοντίνα, είναι θέμα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ του Πολίτη, εν προκειμένω ενός κρατούμενου Πολίτη. Να σημειώσω ότι οι καταδικασμένοι είναι Πολίτες που έχουν όλα τα δικαιώματα, πλην αυτού της ελεύθερης διάθεσης του εαυτού τους. Ολοι συμφωνούν άλλωστε ότι δεν πρέπει η δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου,  να επιβαρυνθούν με τον θάνατο ενός κρατούμενου απεργού πείνας

Ενδιαφέρον πολιτικά είναι το γεγονός ότι όλη η αντιπολίτευση, πλην Ελληνικής Λύσης φυσικά, αντιδρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάτι το οποίο αποκρύπτει η Ν.Δ. 

 Η κυβέρνηση, δείχνει να επενδύει στο δόγμα ‘’ΝΟΜΟΣ – ΤΑΞΗΣ’’. Τα προχθεσινά γεγονότα στην Νέα Σμύρνη…, πως τα κρίνετε…;

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κοινωνία «βράζει». Και φυσικά επιστρατεύει το ιδεολόγημα ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ. Νομίζω ότι στην Πλατεία Ν. Σμύρνης έγιναν τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού αυταρχισμού. Και θέλω να το πω ρητά & ευθέως: Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία ή για μεμονωμένο περιστατικό! Είναι στα πλαίσια της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί την κούραση των Πολιτών από τις συνεχείς παλινωδίες της στο θέμα της Πανδημίας, το δικαίωμά τους να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, αφού προηγουμένως τηρήσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις αλλά και το δικαίωμά τους να αντιδρούν ως Πολίτες στις Κυβερνητικές επιλογές. Απέναντι στα αιτήματα της Κοινωνίας και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αντιτάσσει τα γκλοπ, τον ξυλοδαρμό, τον συνήθη αυταρχισμό της Δεξιάς. Υπενθυμίζω ότι αρχικά ισχυρίσθηκε ότι 30 νεαροί επιτέθηκαν στους Αστυνομικούς και στη συνέχεια, όταν το αυθεντικό βίντεο ανέδειξε την πραγματικότητα, ψέλλισε για ΕΔΕ. Κόλαφο αποτελεί η δήλωση του κ. Αλιβιζάτου ότι η περιώνυμη επιτροπή για τη βία στην Αστυνομική Δράση, εδώ και έναν χρόνο με ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι ανενεργή. Και το αποκορύφωμα… Βουλευτές αλλά και υπουργοί της Κυβέρνησης, τσαλαπατώντας τη Νομιμότητα και την υποχρέωση τήρησης των προσωπικών δεδομένων, δήλωσαν δημόσια το ονοματεπώνυμο του Πολίτη που εδάρη ανηλεώς, τις Πολιτικές του απόψεις, την Κοινωνική του Δράση, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο αυταρχικής αντιμετώπισης της Κοινωνίας.

Και στη συνέχεια είδαμε την Τρίτη, χιλιάδες πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά στη Ν. Σμύρνη κατά της αστυνομικής βιας και της κυβερνητικής πολιτικής στο θέματα αυτό. Αλλά και απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες πράξεις βίας που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Οπως βέβαια καταδικαστέα είναι και καθε έκνομη, αυθαίρετη και βίαιη δράση αστυνομικών οργάνων κατά πολιτών. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν ωστόσο μια τακτική που σε αντίθεσή με τα λεγόμενά τους, προκαλεί και ενισχύει τις κοινωνικές εντάσεις, τον διχασμό και την ανασφάλεια των πολιτών.

 Η κυβέρνηση προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις…, αλλά δείχνει και να κάμπτεται σε πολλούς δείκτες. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ, δεν δείχνει να καρπώνεται την όποια κυβερνητική φθορά. Γιατί…, τι φταίει…;

Κατ’ αρχάς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Κυβέρνηση έχει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο. Βλέπετε οι εκλογές έγιναν μόλις πριν ενάμισυ χρόνο. Επίσης, πιστώνεται ακόμη την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας κατά την πρώτη περίοδο και, βέβαια, έχει την σταθερή υποστήριξη των ΜΜΕ, τα οποία με εκπληκτική μονοφωνία στηρίζουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πλην όμως οι ανεπάρκειες, αστοχίες αλλά και οι εσκεμμένες πολιτικές επιλογές «ραγίζουν» το προφίλ της Κυβέρνησης και το Πρωθυπουργού. Οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την ευθύνη της Κυβέρνησης για τα όσα συσσώρευσε η πανδημία, για την κατάσταση της οικονομίας, την εκτίναξη της ανεργίας κ.λ.π.

Τώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει την φθορά της Κυβέρνησης. Κατ’ αρχάς τα δύο κόμματα δεν λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ό, τι δηλ. χάνει το ένα, να το εισπράττει το άλλο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μία ήττα και μάλιστα σοβαρή και επομένως θέλει τον χρόνο του για να βρει τον βηματισμό του. Επίσης, η πανδημία, η οποία ουσιαστικά έκλεισε την Βουλή και περιόρισε τον κόσμο στα σπίτια του, απέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον φυσικό του χώρο, που είναι αφ’ ενός μεν το Κοινοβούλιο και αφ’ ετέρου οι μαζικοί χώροι. Τα συνδικάτα, οι γειτονιές, τα πανεπιστήμια είναι «ο πολιτικός μας βιότοπος». Έξω απ’ αυτόν η Αριστερά δεν «αναπνέει». Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι συντρέχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν εισπράττουμε την Κυβερνητική φθορά. Τέλος, εξ αιτίας της πανδημίας το συνέδριο μετατέθηκε σε άγνωστο χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή η κορυφαία κομματική διαδικασία για ένα κόμμα της Αριστεράς να μην αποτελεί την οριστική λύση για την κατεύθυνση που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.  

 Ο υπουργός εξωτερικών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς…, προτείνει συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινό μέτωπο… Πως κρίνετε την πρόταση…;

Εξ ορισμού η Αριστερά μάχεται για τη δημιουργία της πιο πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που θα στηρίξει την κοινή προσπάθεια των δυνάμεων της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, κ.λ.π. αυτών δηλ. που στη δημόσια σφαίρα αποκαλούνται «των από κάτω». Αν λάβετε υπόψη και το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, αντιλαμβάνεσθε ότι η συνεργασία, συμπόρευση, συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί και το μέτρο της ευθύνης τους απέναντι στον Λαό και την Ιστορία.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…, τι είναι…;;; Με ποιον, πότε και πως…;

Ακροθιγώς έθεσα το πλαίσιο στην προηγούμενη απάντηση. Η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την κατάσταση ανάγκης που δημιουργεί η πανδημία, υλοποιεί με συνέπεια ένα βαθιά αντιλαϊκό σχέδιο. Της συρρίκνωσης του Κοινωνικού κράτους, της αποδυνάμωσης των συλλογικών δικαιωμάτων, της συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων και της δημιουργίας ενός αυταρχικού Κράτους. Άρα πρέπει να αντιμετωπισθεί ΑΜΕΣΑ. Αρχικά σε κοινωνικό επίπεδο. Αλλά και σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συντονίσουν το βήμα τους, ανεξάρτητα από τις μεταξύ μας διαφορές. Η απλή αναλογική δίνει, όπως προανέφερα, το μέτρο της ευθύνης μας. Αυτή είναι η απάντηση στο υποερώτημά σας «με ποιόν». Άρα άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο αντίστασης. Το πώς θα γίνει είναι ένα ζητούμενο. Προέχει όμως η διαπίστωση ότι πρέπει να γίνει… Οι ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας μάς καλούν να ανταποκριθούμε. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται πολύ σύντομα θα αποτελεί θλιβερό παρελθόν στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων.