ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                 10-5-2022

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί προκλητικά 2.5 χρόνια να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019-Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

    Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλο Ξανθόπουλος, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργός Εθνικής Αμυνας, για την αδικαιολόγητη επί 2.5 χρόνια κωλυσιεργία της κυβέρνησης, να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως καθιερώθηκε μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το Νοέμβριο του 2019.

   Σύμφωνα με το νέο άρθρο 96 παρ 5 του Συντάγματος, τα στρατιωτικά δικαστήρια συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων, που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των λοιπών τακτικών δικαστικών λειτουργών κατά το άρθρο 87 παράγραφος 1 του Συντάγματος και εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές. Ο αναθεωρητικός νομοθέτης ανέθεσε στον κοινό νομοθέτη τη ρύθμιση των ζητημάτων των σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω παραγράφου και του χρόνου έναρξης της ισχύος τους.

    Όμως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μας παραπέμπει στον κατεξοχήν αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος  στις αλλεπάλληλες μέχρι τώρα ερωτήσεις που καταθέσαμε στη Βουλή, δεν έχει απαντήσει.

   Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες παλινωδίες του και η απροθυμία του να προβεί στην έκδοση του εκτελεστικού νόμου οδηγούν στην αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των στρατιωτικών δικαστών και στην πλήρη απαξίωση του έργου τους. Γι αυτό και ερωτάται πλέον ευθέως αν θα προχωρήσει σε άμεση ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος για την ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων, των οποίων η αντιμετώπιση έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα την απαξίωση του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

   Επισυνάπτεται η ερώτηση