ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                        3-1-2022

Η κυβέρνηση παρακάμπτει τη «Διαύγεια»  για προμήθειες ειδών προστασίας από τον covid ύψους 2 εκ. ευρώΤα 4/5 εξ αυτών μοιράζονται αδιαφανώς σε ιδιωτικά γηροκομεία

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ=ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 39 βουλευτών  σχετικά για την παράκαμψη της Διαύγειας όσον αφορά την προμήθεια ειδών προστασίας από τον covid, συνολικού ύψους 2 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερα μέρος του οποίου, μοιράζεται αδιαφανώς σε ιδιωτικά γηροκομεία,  Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Θεανούς Φωτίου, Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

–   Το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων προμηθεύτηκε μέσω της Επιτελικής Δομής του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διαδικασίες ΕΣΠΑ, προστατευτικά μέσα κατά του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια και χειρουργικές ρόμπες) για τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφερειών(ΚΚΠΠ), τα οποία είναι ΝΠΔΔ που φιλοξενούν σε ιδρύματα παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, αλλά και για τους εργαζομένους ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα. Υπεύθυνα γα την παραλαβή και διανομή σε ιδρύματα και ΜΦΗ είναι τα ΚΚΠΠ.

–  Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ήταν 357.000 για όλα τα ΚΚΠΠ και πενταπλάσια, 1.650.000 € για τις ιδιωτικές ΜΦΗ, πολλές από τις οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που τιμολογούν τη φιλοξενία των ηλικιωμένων αποκομίζοντας κέρδη.

–   Ο κατάλογος των ωφελούμενων ΜΦΗ δεν ανακοινώθηκε ποτέ, η δε διαδικασία προμήθειας δεν ανατέθηκε στα ΚΚΠΠ, αλλά διεκπεραιώθηκε κεντρικά μέσω της Επιτελικής Δομής, με τη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας περί δημοσίων έργων και προμηθειών, πάλι υπό τη δικαιολογία των έκτακτων αναγκών λόγω covid. Κι αυτό για τρεις λόγους:

1ον: για να μη δημοσιευτούν οι συμβάσεις στην «Διαύγεια», όπως υποχρεούνται να κάνουν τα ΚΚΠΠ, αλλά όχι οι δομές του ΕΣΠΑ,

2ον: Γιατί στα 2,5 χρόνια ΝΔ έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης σε κάποια ΚΚΠΠ.

3ον: Γιατί η κυβέρνηση έχει σταθερή τακτική, στον αντίποδα εκείνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει τις προμήθειες κεντρικά, αποφεύγοντας τις τοπικές ή περιφερειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατευθύνοντας μεγάλα κονδύλια, στην προκειμένη περίπτωση, 2 εκ., σε μεγάλες επιχειρήσεις ημετέρων (βλ. σχολικά γεύματα, τηλεφωνικό κέντρο 1555 κ.ά.)

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, πόσες εταιρείες έδωσαν προσφορά στη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των 2 εκ., πόσες και ποιές επελέγησαν, ποιος είναι ο κατάλογος των ΜΦΗ, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα όπου χορηγούνται τα υλικά, σε πόσες και ποιες ιδιωτικές ΜΦΗ έχουν διανεμηθεί από τα ΚΚΠΠ τα παραληφθέντα είδη που βρίσκονται στις αποθήκες τους και αν έχουν λάβει όλα τα ιδρύματα των ΚΚΠΠ το υλικό που τους αναλογεί.

Επισυνάπτεται η ερώτηση