ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                            18-2-2022

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τους συνταξιοδοτούμενους αγρότες σαν  πολίτες δεύτερης κατηγορίας”-Ερώτηση 40 βουλευτών

Ερώτηση για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία  μεταχειρίζεται τους αγρότες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο ασφαλιστικό, αντιμετωπίζοντας άνισα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν και αδιαφορώντας πλήρως για τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες εργασίας τους στο χωράφι, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: Η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει  δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, τους αγρότες και όλους τους υπόλοιπους, που ενώ πληρώνουν ίδιες εισφορές κάθε μήνα, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει,  τελικά η παροχή σύνταξης από την πολιτεία είναι μικρότερη από όλους τους υπολοίπους! Κατάφερε ακόμη να παραβιάσει την αρχή της ανταποδοτικότητας, που είναι και η «λυδία λίθος» του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο κάθε θεμιτό όριο.

Ο Ν. 4387/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 99 προέβλεπε μεταβατική περίοδο για την πλήρη απόδοση εθνικής σύνταξης ΕΦΚΑ, με  αντίστοιχη πρόβλεψη ωστόσο μεταβατικής περιόδου για τις εισφορές των αγροτών.

Η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει τη μεταβατική περίοδο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα από το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών (Ν.4670/2020) δημιουργώντας ασφαλιστικές κατηγορίες. Δεν φρόντισε όμως να απαλείψει ανάλογα και την μεταβατική περίοδο στην απόδοση της εθνικής σύνταξης στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι, οι αγρότες πληρώνουν πλέον με τον ίδιο τρόπο, διαλέγουν δε «ελεύθερα» την ασφαλιστική κλάση και τις εισφορές τους, όμως οι συντάξεις τους τελικά κυμαίνονται μεταξύ των 380 και των 550 ευρώ, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν ακριβοπληρώσει κρατήσεις και εισφορές και καταφέρνουν να εξασφαλίζουν σήμερα συντάξεις έως 750 με 800 ευρώ!

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι θα κάνει για να άρει τις ανισότητες  που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.