ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                10-1-2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβερνητική επίθεση στους συνταξιούχους συνεχίζεται»

Ερώτηση 53 συνολικά βουλευτών για τις μειώσεις έως και 268 ευρώ ανά μήνα, σε συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, προκαλεί η εγκύκλιος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου», συνυπέγραψε ο βουλευτης Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του αναπ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού επισημαίνεται ότι με την εν λόγω εγκύκλιο επέρχονται δραστικές περικοπές, στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, των συνταξιούχων από 1.1.2022.

Σύμφωνα με την προγενέστερη εγκύκλιο του πρώην Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλου, γινόταν δεκτό ότι, για συνταξιούχους που είχαν λάβει την σύνταξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 και 12  του ν.4387/2016, ο επιζών σύζυγος λάμβανε και ποσοστό της Εθνικής Σύνταξης, από την μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου, παράλληλα με το ποσοστό Εθνικής Σύνταξης, που προερχόταν από ίδιο δικαίωμα. Όμως, η νέα ψευδοερμηνευτική εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ συνταξιούχων πριν και μετά την 1.1.2022 και εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας της διάταξης, ως αντίθετης στο άρθρο 4 του Συντάγματος.

«Η κυβέρνηση», τονίζουν οι βουλευτές, «φροντίζει να δείχνει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, ιδίως προς τους αδύναμους και ασθενέστερους, όπως είναι οι χήρες και οι ανάπηροι. Δε διστάζει να πετσοκόψει τη χαμηλή σύνταξή τους, το μοναδικό εισόδημα που έχουν, ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα κάτω από τεράστιες δυσκολίες και να διαβιώσουν αξιοπρεπώς.  Όπως επίσης, δεν δίστασε να στερήσει ακόμα και το λειψό επίδομα των 250 ευρώ από εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, με φθηνά τρικ. Λειτουργεί τιμωρητικά για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, βυθίζοντάς τη στην απόγνωση. Όμως, το επικοινωνιακό περιτύλιγμα δεν μπορεί να προστατεύσει τους κυβερνώντες από την κοινωνική αντίδραση, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Ο χρόνος αυτής της κυνικής και ανάλγητης κυβέρνησης παρέρχεται», υπογραμμίζουν.

Εν κατακλείδι, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να ανακαλέσει την «εγκύκλιο Τσακλόγλου» προκειμένου να αποφευχθούν οι τεράστιες μειώσεις, εις βάρος των χήρων και των αναπήρων και ποια μέτρα θα λάβει, προκειμένου να προστατευτούν οι συνταξιούχοι από το τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που μειώνει τα εισοδήματά τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση