ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                           28-7-2020

Η παρέμβαση του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου, στην Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη

Στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, συμμετείχε ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντικαθιστώντας τον βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσείν.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω το ζήτημα του θεσμικού ακρωτηριασμού της Επιτροπής με την εξαίρεση της Δράμας και της Καβάλας από την λειτουργία της Επιτροπής, που θα δημιουργήσει προβλήματα και θέλω να καταθέσω την αγωνία μου», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος στην παρέμβαση του. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κοινή Επιτροπή των Επιμελητηρίων Δράμας και Καβάλας που έχετε μνημονεύσει. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δείχνει την ανησυχία, την αγωνία των φορέων και θέλω να ευαισθητοποιήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής στο θέμα αυτό».

Ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ακόμη ότι η φροντίδα της πολιτείας για τη Θράκη ουσιαστικά λειτούργησε σε βάρος της Καβάλας και της Δράμας και έφερε ως παράδειγμα τη διαφορά  του 4% και του 12% για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων, όπου το 4% ίσχυε για την περιοχή της Δράμας και της Καβάλας  και το 12% για την Θράκη.

 «Πρέπει να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και συνολικά πρέπει να το δείτε ως Επιτροπή, γιατί η ανάπτυξη πρέπει είναι ενιαία και να μην αναπαραχθεί εκ νέου το φαινόμενο της ενδοπεριφερειακής ανισότητας», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η επιδότηση αυτή προς τις επιχειρήσεις είχε θεσπισθεί το 2010 αλλά δεν καταβλήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί πρόσφατα η απόδοσή της για τα έτη 2010-2015, μέσω συμψηφισμού με  πιθανές οφειλές των επιχειρήσεων προς ο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε  διευκρινίσεις για την παράλειψη της περιβαλλοντικής διάστασης της αναπτυξιακής διαδικασίας από τα θέματα συζήτησης των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί και έθεσε τον εαυτό του ως εξωτερικό συνεργάτη στη διάθεση της Επιτροπής.

Δείτε το βίντεο της παρέμβασής