ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                              13-12-2022

Καμία μέριμνα για τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών-Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

    Ερώτηση για τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις από τις τράπεζες αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος. Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση και συνυπογράφεται από 57 συνολικά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
      Όπως τονίζεται, γιγαντώνεται το φαινόμενο των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών, κατά παράβαση της νομοθεσίας για ακατάσχετο των λογαριασμών τους έως 7.500 ευρώ τον χρόνο (1.250/μήνα), όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζει δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προστατεύσει τους δικαιούχους αγρότες από τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομοθέτησε το 2018 την προστασία των δικαιούχων έτσι ώστε οι αγροτικές επιδοτήσεις να μην κατάσχονται, να μην υπόκεινται σε καμία παρακράτηση και να μην συμψηφίζονται με καμία οφειλή σε οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, έως 7.500 ευρώ ετησίως.
   Παρά όμως την κείμενη νομοθεσία, οι Τράπεζες δεν εξετάζουν και δεν ελέγχουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διατήρηση του ακατάσχετου, δεσμεύουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις και να υποχρεώνονται σε ένδικα μέσα για την αποδέσμευση των λογαριασμών τους.
     Δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκληθεί σε χιλιάδες αγρότες-παραγωγούς σε όλη την χώρα, λόγω των κατασχέσεων των επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των τραπεζών προς την κείμενη νομοθεσία για  το  ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων. Επίσης ερωτώνται αν θα λάβουν μετρα για την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και των ένδικων μέσων που απαιτούνται για τις διαδικασίες άρσης των δεσμεύσεων των λογαριασμών των αγροτών-παραγωγών.

     Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης