ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

19-3-2021

Καταγγελία για παράνομη βία, ξυλοδαρμό, απειλές βιασμού 18χρονης στη Ν. Σμύρνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ-Ερώτηση 55 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 54 βουλευτάς, ερώτηση σχετικά με την καταγγελία 18χρονης που συνελήφθη στη Ν. Σμύρνη, για παράνομη βία, ξυλοδαρμό, απειλές βιασμού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας της από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ

Σε μία χρονική περίοδο όπου η Ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης τόσο από το χώρο του αθλητισμού όσο κι από το χώρο του θεάματος, καταγγέλλεται ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας  για σεξουαλική κακοποίηση και απειλές βιασμού μίας νεαρής κοπέλας., επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Σπίρτζη.

Αφού κάνουν αναφορά στις ιδιαίτερα πολλές καταγγελίες αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν: Ένα από αυτά τα γεγονότα, που συγκλόνισαν αφορά στην καταγγελία δεκαοκτάχρονης συλληφθείσας ώρες μετά την πορεία στη Ν. Σμύρνη, από εξαγριωμένους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και  των ΜΑΤ.  Σύμφωνα με τη μαρτυρία της 18χρονης κοπέλας, μίας από τους συλληφθέντες εκείνο το βράδυ, ξυλοκοπήθηκε στους δρόμους της Ν. Σμύρνης από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και υπέστη απειλές για βιασμό, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της, με την συνοδεία ύβρεων και προσβλητικών χαρακτηρισμών. Κατόπιν στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκε, υπέστη, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και πάλι παράνομη βία και εξευτελιστική μεταχείριση: εξυβρίστηκε, απειλήθηκε επανειλημμένα με βιασμό αλλά και υπέστη προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς της, με τα όργανα της τάξης μέχρι και να τη θωπεύουν αλλά και να την γρονθοκοπούν στο πρόσωπο ως αντίδραση στην αντίστασή της! 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύλληψη της, όχι μόνο δεν της είχε προσφερθεί ιατρική περίθαλψη κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της, αλλά αντιθέτως είχε δεχθεί πολλαπλές απειλές βιασμού και στέρηση νερού και φαγητού. Είναι προφανές ότι ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι να κακοποιεί σωματικά, ψυχολογικά, σεξουαλικά ή και να θυματοποιεί, τονίζουν.

Οι βουλευτές ερωτούν  μεταξύ άλλων, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εάν έχει θέσει σε προσωρινή διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που εμπλέκονται τόσο σε αυτή όσο και σε αντίστοιχες καταγγελίες, μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών,  σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση της εν γένει διαχείρισης και ανεξέλεγκτα βίαιης λειτουργίας της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ποια μέτρα θα λάβει κατά προτεραιότητα ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι βίαιες συμπεριφορές και δράσεις αστυνομικών.

Ειδικότερα για τη νεαρή κοπέλα ερωτούν ποιο χρονικό διάστημα κρατήθηκε στην ΓΑΔΑ, για ποιο λόγο δεν της επετράπη σύμφωνα με τις καταγγελίες της να την εξετάσει και περιθάλψει αμέσως ιατρός αλλά έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο και αν παραπέμφθηκε εν τέλει σε νοσοκομείο αλλά και σε ιατροδικαστική εξέταση.

Τέλος ερωτάται ο υπουργός εάν θα εκσυγχρονισθεί το νομικό πλαίσιο των προσαγωγών για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες προσαγωγές ή/και συλλήψεις, και εάν θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα οπτικοακουστικής καταγραφής στους χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να αποφευχθούν περιστατικά βίας έναντι των πολιτών.

Επισυνάπτεται η ερώτηση