Κοινή δήλωση Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης και Κ. Αρβανίτη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

                                                                                                                                         24-3-2022

Ισχυρή και αποτελεσματική προστασία σε όσους αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς ζητά ο ΟΟΣΑ-Ανησυχία για τις διώξεις εισαγγελέων και δημοσιογράφων-Υπόλογη διεθνώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη

  Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ καθιστά την κυβέρνηση ουσιαστικά υπόλογη  για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis.  Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να «παγώσει» πριν λίγες ημέρες, με απαίτηση της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης του,  το νομοσχέδιο που ενσωματώνει οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για τους προστατευόμενους μάρτυρες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σαφή σύσταση του ΟΟΣΑ να υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα και να ενεργοποιηθεί άμεσα μια ισχυρή και αποτελεσματική προστασία όσων αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς από πράξεις αντεκδίκησης και διώξεις.

    Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αναφορές για φερόμενα αντίποινα κατά των πληροφοριοδοτών στην υπόθεση Novartis και απόπειρες αποκάλυψης της ταυτότητας τους, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, αποτρέποντας όσους  θα μπορούσαν να καταγγείλουν πράξεις διαφθοράς.  Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η καταγγελλόμενη δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων και γιατρών από την Novartis, που υποχρέωσε την εταιρία να καταβάλει αποζημίωση 345 εκ. δολ. στις αμερικανικές αρχές, στηρίζεται στις αναφορές και τα στοιχεία  που προσκόμισαν  προστατευόμενοι μάρτυρες.

    Στην έκθεση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, και οι απειλές του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη κατά της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, αλλά και η δίωξη κατά δύο ερευνητών δημοσιογράφων που είχαν συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis. 

   Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει εκφράσει επανειλημμένα την  ανησυχία του για τους κινδύνους από τυχόν ανάμιξη της εκτελεστικής εξουσίας σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επισημαίνει επίσης τον σημαντικό ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας  στην διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ανησυχεί ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ευνοεί την αναφορά πιθανών καταγγελιώνκαι καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν την ελευθερία του τύπου και επιτρέπουν τις καταγγελίες υποθέσεων διαφθοράς.

     Η Ελλάδα εκπίπτει σε μια “Μαύρη Τρύπα” Κράτους Δικαίου και αυτό γίνεται αντιληπτό και εντός της ΕΕ αλλά πλέον και του ΟΟΣΑ. Ο διασυρμός της χώρας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.