Δήλωση Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου σχετικά με το «πάγωμα» της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και τις διώξεις δημοσιογράφων

                                                                                                                                  13-4-2022

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η προειδοποίηση της Κομισιόν για το πλαίσιο της προστασίας μαρτύρων και τις διώξεις δημοσιογράφων

    Για ακόμη μια φορά  η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαλείται και εκτίθεται διεθνώς  τόσο για την μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που παρέχει ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη προστασία στους μάρτυρες υποθέσεων διαφθοράς όσο και για τις διώξεις δημοσιογράφων που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.  

    Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και  Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια,  κ. Β. Γιούροβα, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Στ. Κούλογλου, ξεκαθαρίζει  ότι η επίμαχη οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη, σημειώνοντας ότι έχει στείλει από 28 Ιανουαρίου 2022  προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση  καθώς παρήλθε στις 17 Δεκεμβρίου 2021, η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. Επισημαίνει επίσης με νόημα ότι οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση των διώξεων που ασκήθηκαν κατά ερευνητών δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

       Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με την πολιτική της υπονομεύει το νομικό πλαίσιο καταπολέμησης  της διαφθοράς. εργαλειοποιεί προκλητικά τους θεσμούς, πλήττει την ελευθερία του τύπου και απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αποδεικνύεται μια κυβέρνηση άκρως επικίνδυνη για το κράτος δικαίου.