Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής

Με αυταρχισμό και προσφυγή στους ιδιώτες βλέπει η ΝΔ τις
φυλακές

Με εμμονή στη ρητορεία της ασφάλειας και την εξαγγελία πειθαρχικής φυλακής, αλλά χωρίς σχέδιο και συνεκτική σωφρονιστική πολιτική, επιχειρεί η ΝΔ να διοικήσει τις φυλακές. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, κραδαίνοντας το φόβο της «απειθαρχίας», επανέλαβε το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» μεταφέροντας έτσι την αυταρχική πολιτική της ΝΔ και στις φυλακές. Υποβάθμισε ωστόσο την ανθρωπιστική μεταχείριση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σπ. Λάππας, Ι. Γκιόλας, Κ. Μάρκου, Θ. Ξανθόπουλος, Τ. Ελευθεριάδου) εξέφρασαν τη σταθερή δέσμευση του κόμματός για την επιστροφή του Σωφρονιστικού συστήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που το μετέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιγράφοντας την πολιτική Όρμπαν.

Παράλληλα εξέφρασαν την κάθετη αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση των φυλακών, που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του συστήματος ΣΔΙΤ για τη νέα φυλακή στην Αττική. Η φυλακή, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πρέπει να παραμείνει υπόθεση δικαιοσύνης και όχι αστυνομίας ή επιχειρηματικότητας.

1/10/2019