ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                    19-11-2021

 «Με ευθύνη της Κυβέρνησης διπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις και συνεχώς δημιουργούνται προσκόμματα στους ασφαλισμένους»

Ερώτηση 37 βουλευτών για τις καθυστερήσεις στην ανακεφαλαίωση των ημερών εργασίας των ασφαλισμένων και την συσσώρευση αιτημάτων καταμέτρησης ενσήμων πριν το 2002, λόγω δυσλειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.), συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά  ότι σύμφωνα με καταγγελίες, από τις αρχές του έτους, οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται στα Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ για να υποβάλλουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια (Δ.Α.Τ.Ε.) πριν το 2002, ώστε να πραγματοποιηθεί καταμέτρηση των ημερομισθίων, προκαταρκτική διεργασία που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, δεν μπορούν να πρωτοκολλήσουν το αίτημά τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να επεξεργαστεί από τον αρμόδιο υπάλληλο. 

Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί, για ένα πρόσθετο λόγο, η απονομή σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου, λόγο για τον οποίο αν και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί, μέχρι σήμερα να αδυνατεί να δώσει λύση. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά οι εκκρεμότητες αυξήθηκαν από 125.000 τον Ιούνιο ‘19 σε 240.000 τον Οκτώβριο ‘21, συμπεριλαμβανομένων κύριων, επικουρικών, κ.λ.π.

Για του λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πότε προτίθεται να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την Ανακεφαλαίωση των ημερών εργασίας των ασφαλισμένων,  καθώς και τι προτίθεται να πράξει για τις εκκρεμότητες των αιτημάτων που έχουν συσσωρευτεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚ

Επισυνάπτεται η ερώτηση