ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                       6-3-2023

Μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ολοκληρωμένων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου-Eρώτηση 48 βουλευτών

     Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

     Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και βουλευτή Μεσσηνίας Αλ. Χαρίτση και συνυπογράφεται από 48 συνολικά βουλευτές, επισημαίνεται ότι την περίοδο 2015-2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «ξεκολλήσει» περισσότερα από 4.000 επενδυτικά σχέδια που είχαν μείνει στα συρτάρια από τους παλιότερους επενδυτικούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Αναπτυξιακός Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες όπου η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες. Αλλά και για την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, καθώς και για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Ενώ ήταν καινοτόμος και ως προς τα μέσα χρηματοδότησης, παρέχοντας έναν συνδυασμό φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων.

     Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε την πλήρη απαξίωση και το πάγωμα του Ν. 4399/2016. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει δραματικά την αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί, παρά το ότι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις σχετικές δαπάνες για την υλοποίηση της επένδυσής τους. Εξίσου σημαντικό είναι να καταβληθούν στους δικαιούχους, που έχουν προβεί στο σχετικό αίτημα και οι τμηματικές δόσεις της ενίσχυσης, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση της επένδυσης τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Επιπλέον, από τα 13 συνολικά καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4887/22 έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα η προκήρυξη των 4 μόλις καθεστώτων.

    Καθώς το επιτελικό κράτος της ΝΔ «έχει κάνει σημαία» του την μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά στην πράξη παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης, ποια είναι αναλυτικά η πρόοδος στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο από την κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 και μετά, για πόσα από τα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου που έχουν υλοποιηθεί εν όλω ή εν μέρει έχει προχωρήσει η εκταμίευση των ενισχύσεων τους και πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν οριστική ή έστω προσωρινή υπαγωγή στον Νόμο 4887/22.

      Επισυνάπτεται η ερώτηση