ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                   1-11-2021

Μεγάλες οι καθυστερήσεις, στις απονομές των συντάξεων ασφαλισμένων, που εντάσσονται στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης του ν.4387/2016»-Ερώτηση 47 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση 47 συνολικά βουλευτών, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή συντάξεων ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται κυρίως για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. 

Oπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτη Ηλείας Δ. Καλαματιανού, αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον ν. 4387/16), που διόρθωσε την αδικία της προηγούμενης νομοθεσίας. Ο νόμος όμως εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται, παρότι έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 5 διαφορετικές εγκύκλιοι για το θέμα και οι συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για παράλληλη ασφάλιση, ανέρχονται κοντά στις 30.000, επί συνόλου 130.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (στοιχεία Ιουνίου 2021). Δηλαδή,  αποτελούν το 1/4 – 1/5 των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς ως τώρα είχε δοθεί έμφαση, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και e-ΕΦΚΑ, μόνο στην έκδοση οριστικών συντάξεων, στις συντάξεις που προέρχονται από ένα ταμείο, στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και στις διεθνές συντάξεις.

Με τα δεδομένα αυτά ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας και άμεσες βιοτικές ανάγκες.

Επισυνάπτεται η ερώτηση