ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΡΑΜΑΣ

Για την εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης είναι ίσως ο επαγγελματικός χώρος που έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα καταστήματα εστίασης στη Δράμα είναι κλειστά συνολικά 6 μήνες αρχίζοντας από τον περσινό Μάρτιο και με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα ανοίγματος. Έχουν επωμιστεί οικονομικά βάρη δυσβάστακτα και υποχρεώσεις που είναι αδύνατον να καλυφθούν ακόμα κι αν αύριο τους δινόταν η ευκαιρία να ανοίξουν. Αυτή η διαμορφούμενη κατάσταση ήδη οδηγεί πολλούς επαγγελματίες στην λύση του οριστικού κλεισίματος με καταστροφικά αποτελέσματα για τους ίδιους, τους εργαζόμενους, την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την οικονομία της πόλης μας αλλά και της χώρας.

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση απλά έγνεψε συγκαταβατικά και βρήκε τη λύση για όλα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μόνο που αυτή δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι μισές υποχρεώσεις των επαγγελματιών, χώρια που η τελευταία 5η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αφορά ούτε το 50% αυτών των επιχειρήσεων, εφόσον οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν από την διαδικασία, ύστερα από τον «κόφτη» που μπήκε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά σε μία βιβλική καταστροφή που εξελίσσεται στο χώρο της εστίασης, συμβουλεύει του εμπλεκόμενους να πάρουν ομπρέλα, γιατί μπορεί να βρέξει. Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμία έγνοια για ό,τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο κλάδο κι αυτό δεν είναι διαπίστωση δική μας αλλά όλων των θεσμικών εκπροσώπων της εστίασης που μιλούν με τα χειρότερα λόγια για την εγκληματική απάθεια της κυβέρνησης.

Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δήλωση του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχει προτείνει τα εξής:

  • Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το κράτος για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Απόσυρση του πτωχευτικό νόμου, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί ακόμη και της πρώτης κατοικίας, και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για όλα τα παραπάνω και έχουν περιγραφεί επαρκώς και επανειλημμένως από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όμως, να στηρίζει πρωτίστως και κυρίως τους πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να σπαταλά χρήματα για τον κομματικό της στρατό και να μη στηρίζει την πραγματική οικονομία ρίχνοντας  στον Καιάδα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  

Η κυβέρνηση των «αρίστων» και του επιτελικού μπάχαλου οδηγεί με σπασμένα τα φρένα την οικονομία στα βράχια και σε απόγνωση τους επαγγελματίες της εστίασης και γενικότερα.

ΔΡΑΜΑ 27/1/2021